Sezóna chřestu je v plném proudu, raději tedy používám ten zelený, ale dnes jsem se rozhodla pro jednoduchou úpravu toho bílého. A jednoduchou proto, že ho naprosto dokonale doplňuje bylinkový bramborový salát. Použité bylinky i jejich množství berte opět orientačně, určitě byste měli zkusit použít ty, které máte rádi. Doporučuji ale rozhodně zkusit čerstvý libeček, protože je v salátu vynikající. A jestli vám jídlo přijde až moc lehké, doplňte ho treba vejcem nebo uzeným lososem.
Na 4 porce jsem potřebovala:
na chřest:
- 400g bílého chřestu
- sůl
- 50g másla
- pažitku
- Chřest jsem po celé jeho délce kromě špičky oloupala škrabkou na brambory.
- Oloupaný chřest jsem krátce nechala povařit ve vroucí osolené vodě do měkka a rychle jsem ho zchladila pod studenou vodou, aby příliš nerozměkl.
- Na talíři jsem chřest jemně osolila, zalila máslem a posypala na jemno nasekanou pažitkou.
na salát:
- 600g brambor
- 100g zakysané smetany
- lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- pár listů libečku
- jednu jarní cibulku
- svazek pažitky
- čerstvou majoránku
- sůl a pepř
- Brambory jsem uvařila ve slupce v osolené vodě do měkka. Když brambory vychladly, oloupala jsem je a nakrájela na větší kousky.
- Do mísy k bramborám jsem přidala zakysanou smetanu, citronovou šťávu a olej.
- Všechny bylinky jsem nakrájela na jemno a přidala je k bramborám.
- Salát jsem opatrně promíchala, osolila a přidala trochu pepře.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)