9. května 2016

Chřest na másle s bylinkovým bramborovým salátem


Sezóna chřestu je v plném proudu, raději tedy používám ten zelený, ale dnes jsem se rozhodla pro jednoduchou úpravu toho bílého. A jednoduchou proto, že ho naprosto dokonale doplňuje bylinkový bramborový salát. Použité bylinky i jejich množství berte opět orientačně, určitě byste měli zkusit použít ty, které máte rádi. Doporučuji ale rozhodně zkusit čerstvý libeček, protože je v salátu vynikající. A jestli vám jídlo přijde až moc lehké, doplňte ho treba vejcem nebo uzeným lososem.


Na 4 porce jsem potřebovala:

na chřest:
  • 400g bílého chřestu
  • sůl
  • 50g másla
  • pažitku
  1. Chřest jsem po celé jeho délce kromě špičky oloupala škrabkou na brambory.
  2. Oloupaný chřest jsem krátce nechala povařit ve vroucí osolené vodě do měkka a rychle jsem ho zchladila pod studenou vodou, aby příliš nerozměkl.
  3. Na talíři jsem chřest jemně osolila, zalila máslem a posypala na jemno nasekanou pažitkou.






na salát:
  • 600g brambor
  • 100g zakysané smetany
  • lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pár listů libečku
  • jednu jarní cibulku
  • svazek pažitky
  • čerstvou majoránku
  • sůl a pepř
  1. Brambory jsem uvařila ve slupce v osolené vodě do měkka. Když brambory vychladly, oloupala jsem je a nakrájela na větší kousky.
  2. Do mísy k bramborám jsem přidala zakysanou smetanu, citronovou šťávu a olej.
  3. Všechny bylinky jsem nakrájela na jemno a přidala je k bramborám. 
  4. Salát jsem opatrně promíchala, osolila a přidala trochu pepře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)