Lokše nebo-li bramborové placky se u nás doma nikdy nedělaly, jen jsem na ně čas od času přišla při nějakých trzích. Lokše jsou ale vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Tady teď najdete základní recept na vláčné lokše na sádle a jako bonus i recept na plněné lokše do ruky, podobnou verzi jsem totiž měla na posledním adventním trhu a moc mi chutnala.
Základní recept na lokše (asi 6 kusů)
- 400g brambor (množství po uvaření ve slupce a oloupání)
- 130g hladké mouky
- sůl
- další mouka na podsypání
- sádlo na omaštění
- Brambory jsem nastrouhala na jemno, přisypala k nim mouku a trochu soli.
- Z uvedených surovin jsem uhnětla ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
- Těsto jsem rozdělila na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválela placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opekla z obou stra, dokud se placky nezačaly nadouvat a neobjevily se na nich zlaté plochy.
- Hotové placky jsem ještě horké pomazala rozpuštěným sádlem a kladla je na sebe.
Lokše do ruky
- sádlo
- 2 velké cibule
- sůl
- ostravské nebo paprikové kvalitní párky nebo tenké klobásky
- povidla
- lokše
- Na sádle jsem spolu s párky nechala dozlatova opéct najemno nasekané cibule a před odstavením z plotny vše ještě dostatečně osolila.
- Každou placku jsem v tenoučké vrstvě pomazala povidly, přidala jsem klobásku a trochu cibule.
- Placku jsem pak už jen zavinula do ruličky a podávala.
už dlouho hledám spolehlivě vyzkoušený recept - do tvého určitě půjdu ;)
OdpovědětVymazatje důležité, jestli jsou ty brambory vychladlé nebo teplé?
Určitě vychladlé :)
VymazatDěkuju! ;)
VymazatTak tohle musím vyzkoušet! :)
OdpovědětVymazatToto by mě v životě nenapadlo páni musím zkusit. Děkuji moc za recept. :D
OdpovědětVymazatBlog:Cooking With Lucy
Recept na lokše je skvělý, ale nemělo by se u těch lokší do ruky upozornit, že ta povidla musí být neslazená, to znamená domácí vařená bez cukru? Tady u nás se taková povidla mazala na chléb se sádlem, ale zkuste to s kupovanými slazenými. Ta kombinace sladkého a slaného teda nic moc.
OdpovědětVymazatAsi záleží na chuti, mě nevadí ani ta slazená. Neměla jsem teda kupovaná, tak to nemohu posoudit, ale domácí trochu sladíme a to mi přišlo v pohodě. Ale přiznám se, že mě sladkoslaná chuť docela chutná :)
Vymazat