Máte rádi blízkovýchodní kuchyni? Jestli jí ještě moc neznáte, tak následující hostina je určitě dobrou kombinací, jak ji poznat a zamilovat se. Nenechte se zaskočit, vyzkoušet můžete jen něco, ale určitě je dobré začít minimálně u hummusu. Tyhle druhy jídel moc miluju, protože stačí na stůl postavit několik talířů a misek a každý se může obsloužit podle svého.
Uvedený rozpis je pro 4 osoby
Tahini omáčka
- 100g sezamových semínek
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- Sezamová semínka jsem na sucho za stálého míchání nechala lehce opražit, pak jsem je sundala z pánve a nechala vychladnout.
- Semínka jsem pak s olejem a špetkou soli rozmixovala v mixéru na jemnou omáčku, která se pak hodí do falafelu.
- 150g sušené cizrny
- lžičku jedlé sody
- 4 lžíce tahini
- sůl
- římský kmín
- 4 lžíce ledové vody
- stroužek česneku
- olivový olej
- citronová šťáva
- hladkolistá petržel a sladká paprika
- Cirznu jsem den předem namočila ve vodě a nechala přes noc nabobtnat.
- Druhý den jsem cizrnu v hrnci zalila čistou vodou, přidala jsem jedlou sodu a vařila dokud nebyla měkká. Pak jsem ji slila a nechala zchladnout.
- Cizrnu jsem ve vysoké nádobě spolu s tahini, drceným kmínem, vodou, česnekem a trochou olivového oleje rozmixovala do hladka (podle potřeby jsem kdyžtak přidala olivový olej nebo vodu).
- Nakonec jsem hummus dochutila citronovou šťávou a trochou soli.
- Na talíři jsem hummus servírovala přelitý olivovým olejem a posypaný paprikou a nasekanou petrželí.
Na falafel
- 80g sušené cizrny
- římský kmín
- cibuli
- stroužek česneku
- trochu mouky
- sůl
- olej na smažení
- Cizrnu jsem večer předem zalila vodou a nechala přes noc nabobtnat.
- Druhý den jsem cizrnu slila a v mixéru ji na středně hrubo nasekala spolu s nadrceným římským kmínem, cibulí a česnekem.
- Do směsi jsem přidala trochu mouky, aby se daly uválet kuličky, a vše osolila.
- Ze směsi jsem vlhkýma rukama vyválela malé kuličky o průměru asi 3cm a ve vysoké vrstvě oleje jsem je osmažila dozlatova.
Na jehněčí
- 300g jehněčího masa (kousky nebo mleté)
- cibule
- špetka skořice
- špetka koriandru
- špetka římského kmínu
- špetka sladké papriky
- olej
- Na oleji jsem nechala zesklovatět cibuli nakrájenou najemno, přidala jsem všechno koření a nechala ho krátce zpěnit.
- Pak jsem přidala jehněčí, promíchala a nechala ho zatáhnout. Maso jsem pak podlila trochou vody a pod pokličkou jsem ho dusila doměkka.
- 2 lilky
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- sůl a pepř
- semínka granátového jablka
- Tomuto salátu dodává vynikající kouřové aroma právě spálení lilků, k čemuž jsem do dlouhém zimním odpočinku vytáhla Lotusgrill. Lilky jsem tak, jak jsou, položila na rozpálenou mřížku grilu a nechala jsem je postupně opékat až dočerna, dokud se ze všech stran nespálily a vevnitř nebyly měkké.
- Vychladlé lilky jsem opatrně oloupala ze slupky a vnitřní dužinu jsem nechala odkapat.
- Dužinu jsem pak natrhala na proužky, v misce jsem ji promíchala s olejem, šťávou a kůrou z citronu a granátovým jablkem.
- Salát jsem nakonec dochutila solí a pepřem. Ideální je podávat ho při pokojové teplotě.
Na pita chleby
- hrnek hladké mouky
- 1/3 sáčku sušeného droždí
- špetka cukru a soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku vody
- Všechny ingredience jsem v míse promíchala a rukama pak uhnětla těsto. To jsem nechala odpočívat a pomalu kynout asi hodinu.
- Těsto jsem po kynutí rozdělila na 4 části a na pomoučené ploše z každého kousku vyválela placku o průměru asi 20cm.
- Každou pitu jsem pak na rozpálené suché pánvi opekla z obou stran tak, aby se na nich objevily puchýřky.
Ňam, úplně se mi sbíhají sliny, vyzkouším určitě tvůj recept na hummus, nedávno jsem také jeden zkoušela, ale tento je propracovanější a jsem zvědavá na srovnání :) ráda zkusím i ostatní dobroty, Terka
OdpovědětVymazatZkus a dej vědět, schválně ;)
VymazatAno ano ano! Sbíhají se mi sliny, tohle přesně miluju! Hummus bych mohla každý den, možná i víckrát ;o). Určitě vyzkouším ten lilek, vypadá báječně! A jehněčí, to jsem snad ještě nikdy nepřipravovala... Díky za skvělé postrčení zase něco vyzkoušet! A ty fotky... Nádhera :o)
OdpovědětVymazatDíky, díky, tak jen do toho!
Vymazat