Letos ode mě vánoční recepty moc nečekejte, zařizujeme přestavbu nového bytu, takže na nějaké pečení cukroví ani není čas. Dnešní recept je ale zimní a použít ho můžete třeba i jako netradiční předkrm na vánoční stůl. Použila jsem dvě barvy řepy, klasickou červenou a zlatou, každopádně můžete zkusit jen jednu variantu.
Salát jsem naservírovala na nový porcelán Opera od Českého porcelánu a.s. z Dubí u Teplic. Nedávno jsem s touto porcelánkou navázala spolupráci, ze které se moc těším. Ráda totiž podpořím kvalitní výrobek z českých končin, kde máme co se týče porcelánu dlouhou tradici. Opera mi padla do oka decentním vzorem, který příjemně vizuálně doplní pokrmy na něm servírované. Líbí se vám?
Na 2 porce jsem potřebovala:
- 3 menší červené řepy
- 3 menší žluté (zlaté) řepy
- trochu slunečnicového oleje
- sůl
- 4 lžíce balzamikového octa
- 4 lžíce uvařené černé kávy
- 1 lžíci medu
- špetku soli a pepře
- čerstvý kozí sýr
- čerstvou majoránku (nebo jinou bylinku)
- Nejprve jsem si předehřála troubu na 200°C. Řepy jsem si omyla a očistila, se slupkou jsem je pak nakrájela na měsíčky. V misce jsem řepu zakapala olejem a trochu osolila, rozprostřela jsem jí na pečící papír na plech a upekla v troubě dozlatova.
- Do malého rendlíku jsem nalila balzamikový ocet, kávu, přidala med, špetku soli a pepře a směs jsem za občasného míchání svařila asi na polovinu.
- Upečenou řepu jsem rozprostřela na talíře, zakapala dresingem, rozdrobila navrch kozí sýr a přidala pár lístků majoránky. Podávat můžete jen tak nebo s bagetou.
Mňam, tohle by mi určitě chutnalo. Moc hezky ten salátek vypadá. Kombinace řepy a kozího sýra snad ani nemůže být špatná :)
OdpovědětVymazatTo určitě :)
Vymazat