Tak už tu máme advent. Vím, že spousta z vás se pomalu dostává do stresového období, abyste stihli nakoupit všechny dárky a vše připravit do Vánoc. Není ale nutné se honit po obchodech, například já jsem během roku schraňovala malé skleničky, abych mohla do Vánoc zavařit něco dobrého a podarovat své blízké. Vloni to byl pečený čaj, letos jsme měli spoustu jablek, takže volba padla na tohle čatní. Je pěkně kořeněné a nejlépe se hodí k sýrům.
- 1,5 kila oloupaných a na kousky nakrájených jablek
- hrst rozinek
- 2 na kostičky nakrájené cibule
- oloupaný a nakrájený citron
- 2 deci balzamikového octa
- hrnek tmavého cukru
- lžičku hořčičných semínek
- půl lžičky skořice
- 2 utřené stroužky česneku
- malou nakrájenou chilli papričku
- kousek nasekaného zázvoru (asi 1,5 cm)
- Postup je velmi jednoduchý, všechny ingredience nasypte a nalijte do hrnce a trošku podlijte vodou.
- Směs promíchejte a přiveďte k varu, kde pomalu nechte bez pokličky probublávat a občas míchejte, dokud se jablka nerozvaří a směs nezhoustne, což trvá asi hodinu.
- Horké čatní navršte do umytých sklenic, zavíčkujte a zavařte následujícím způsobem. Na dno hrnce položte utěrku, naskládejte do něj sklenice a zalijte vodou asi do poloviny. Pomalu hrnec přiveďte ke skrytému varu (tvoří se malé bublinky, ale voda ještě nevře), přiklopte pokličkou a takto sterilizujte cca 20 minut.
- Ještě horké sklenice převraťte vzhůru nohama a nechte vychladnout.
Dávám palec nahoru. Jablek máme ještě na 100 let. Každý recept se počítá :-)
OdpovědětVymazatSkvělý recept. Děkuji.
OdpovědětVymazatJedlé dárky jsou ta nejlepší volba a pokud domácí, luxus na druhou.
Děkuji.
Krásné psaní,nevím, kam dřív koukat.
Vše dobré přeji a vyprosuji.
Bohunka