30. listopadu 2015

Kořeněné jablečné čatní


Tak už tu máme advent. Vím, že spousta z vás se pomalu dostává do stresového období, abyste stihli nakoupit všechny dárky a vše připravit do Vánoc. Není ale nutné se honit po obchodech, například já jsem během roku schraňovala malé skleničky, abych mohla do Vánoc zavařit něco dobrého a podarovat své blízké. Vloni to byl pečený čaj, letos jsme měli spoustu jablek, takže volba padla na tohle čatní. Je pěkně kořeněné a nejlépe se hodí k sýrům.


Na cca 7 malých skleniček jsem potřebovala
  • 1,5 kila oloupaných a na kousky nakrájených jablek
  • hrst rozinek
  • 2 na kostičky nakrájené cibule
  • oloupaný a nakrájený citron
  • 2 deci balzamikového octa
  • hrnek tmavého cukru
  • lžičku hořčičných semínek
  • půl lžičky skořice
  • 2 utřené stroužky česneku
  • malou nakrájenou chilli papričku
  • kousek nasekaného zázvoru (asi 1,5 cm)
  1. Postup je velmi jednoduchý, všechny ingredience nasypte a nalijte do hrnce a trošku podlijte vodou.
  2. Směs promíchejte a přiveďte k varu, kde pomalu nechte bez pokličky probublávat a občas míchejte, dokud se jablka nerozvaří a směs nezhoustne, což trvá asi hodinu.
  3. Horké čatní navršte do umytých sklenic, zavíčkujte a zavařte následujícím způsobem. Na dno hrnce položte utěrku, naskládejte do něj sklenice a zalijte vodou asi do poloviny. Pomalu hrnec přiveďte ke skrytému varu (tvoří se malé bublinky, ale voda ještě nevře), přiklopte pokličkou a takto sterilizujte cca 20 minut.
  4. Ještě horké sklenice převraťte vzhůru nohama a nechte vychladnout.

2 komentáře:

  1. Dávám palec nahoru. Jablek máme ještě na 100 let. Každý recept se počítá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý recept. Děkuji.
    Jedlé dárky jsou ta nejlepší volba a pokud domácí, luxus na druhou.
    Děkuji.
    Krásné psaní,nevím, kam dřív koukat.
    Vše dobré přeji a vyprosuji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)