Dýně má jako plodina mnoho využití v kuchyni, od sladkého až po slané. Asi se všichni shodneme, že udělat z ní polívku je to nejjednodušší, každopádně sladká chuť dýně si zaslouží vyniknout i v jiných pokrmech. Proměnit ji v těstovinu je vtipné, jenomže počkejte, ta chuť je úžasná. Jestli chcete opravdu podzimní jídlo, zkuste těstoviny s máslem a cibulkou. Neprohloupíte.
Na 4 porce těstovin jsem potřebovala:
- 160g dýně hokkaido
- lžíci oleje
- 270g hladké mouky (plus navíc na poprášení)
- Připravit těstoviny není náročné, zvládnete to i pokud nevlastníte strojek. Nejprve je však třeba připravit si dýni. Tu nakrájejte na kostky, pokapte ji olejem a na plechu s pečícím papírem ji upečte doměkka v troubě na 200°C asi 20-30 minut.
- Zchladlou dýni propasírujte nebo jen rozmixujte mixérem na pyré.
- V míse začněte promíchávat pyré s moukou, těsto propracovávejte rukama, aby se suroviny propojily. Pokud bude třeba trochu mouky přidejte, mělo by vzniknout těsto, které se nebude téměř lepit.
- Na pomoučené ploše těsto vyválejte asi na 3 milimetry a rádýlkem vykrájejte asi centimetr široké těstoviny.
- Ty hned uvařte v osolené vroucí vodě, stačí jen pár minut. Nebo je nechte na utěrce usušit a použijte později.
Na dokončení:
- 3 lžíce másla
- 2 červené cibule
- snítku tymiánu
- sůl a pepř
- K dokončení nechte máslo při vyšší teplotě na pánvi rozpustit a pokračujte, až začne máslo hnědnout a lehce se připalovat.
- V tu chvíli ztlumte plamen, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, kterou nechte změknout a zesládnout.
- Nakonec jen přidejte lístky tymiánu, přimíchejte hotové těstoviny, osolte a opepřete a promíchejte.
NO to je krása, chtěla jsem skončit s pokusy s dýní, ale tohle ještě letos musím udělat.
OdpovědětVymazatVando, zkus, je to jednoduché a moc dobré. Ale ty máš taky pár výborných nápadů co s dýní ;)
Vymazat