Francouzská cibulačka je tou správnou polévkou, která zahřeje právě teď, když začíná venku přituhovat a člověk se chce tak akorát zachumlat do teplé deky. Tahle verze používá červenou cibuli spolu s červeným vínem, takže chuť je více zemitější než u klasické verze a zapečená s toustem a kupou sýra vydá za samostatné jídlo. Nejvíc práce dá opéct cibuli, pak už je to hračka.
Na 2 porce jsem potřebovala
- 5 červených cibulí
- 2 lžíce másla
- 250ml červeného vína
- 300ml vývaru (já měla kuřecí, ale použít jde jakýkoliv)
- snítku tymiánu
- bobkový list
- sůl a pepř
- bílou bagetu
- 80g dobrého strouhaného sýry (ideálně gruyére, já použila goudu)
- Cibuli jsem nakrájela na tenká půlkolečka, v hrnci s širokým dnem pomalu na másle nechala zesklovatět a pokračovala jsem v opékání až cibule dostala jemnou zlatavou barvu. Při opékání je zejména na konci potřeba velmi často míchat, aby se cibule nepřipalovala.
- K cibuli jsem nalila červené víno a vývar, přidala tymián a bobkový list a vše nechala pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků, čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří.
- Když cibule změkla, tymián a bobkový list jsem pak z polévky vyndala, dochutila solí a pepřem a stáhla z plotny.
- Před podáváním jsem navrch polévky naložila plátky bagety a navrch přidala nastrouhaný sýr. Celou polévku jsem nakonec zapekla pod grilem dozlatova, aby se sýr roztekl a zezlátl.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)