26. října 2015

Jehněčí na černém pivu


Ten, kdo vymyslel dušení masa s alkoholem, byl dle mého génius. Víno nebo pivo se pomalým dušením s masem krásně propojí a vzniknou chutě, na které jeden jen tak nezapomene. Tohle jídlo je podle mého esencí podzimu, protože se v něm pojí jehněčí maso s kořenovou zeleninou a skvělým černým pivem.
Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 400g jehněčího masa bez kosti (můžete nahradit hovězím pokud neradi jehněčí)
  • máslo
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • několik snítek tymiánu
  • bobkový list
  • 2dcl vývaru
  • 0,5l dobrého černého piva (já měla Bernard)
  • sůl
  1. Jehněčí jsem si nakrájela na kostky a na másle je v hrnci nechala zatáhnout. Když maso zhnědlo, vyndala jsem ho z hrnce.
  2. Na výpeku jsem dozlatova orestovala na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Maso jsem vrátila zpět k základu, přidala rozmarýn a bobkový list. Vše jsem zalila vývarem a pivem, trochu dosolila a nechala pod pokličkou dusit.
  3. Jídlo by mělo být hotové v závislosti na stáří masa asi tak za 1,5 hodiny až 2 hodiny, když se tekutiny zredukují za hustou omáčku a maso bude měkoučké. Před podáváním vyndejte tymián i bobkový list. Podávat můžete třeba s chlebem, jídlo bude ještě lepší druhý den, když se proleží.

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)