Milujeme indickou kuchyni, škoda slov. Obvykle na ní chodíme do restaurace a nejčastěji objednáváme jehněčí, které je v kořeněné omáčce opravdu vynikající. Jedno jídlo ale můžeme i kuřecí, právě tikka masalu. Nenechte se mýlit, i když jde o kuřecí prsa, jogurtová marináda jim dodá šťavnatost a měkkost, kterou byste asi nečekali. Jako příloha nesmí chybět okurková rajta na zmírnění pálivosti a indické placky, kterými můžete omáčku nabírat. Nenechte se vylekat množstvím ingrediencí, je to snadná dobrota!
Na tikka masalu pro čtyři:
- lžičku kurkumy
- lžičku garam masaly
- lžičku drceného římského kmínu
- lžičku drceného koriandru
- lžíci najemno nasekaného čerstvého zázvoru
- lžíci nasekaného česneku
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 4 lžíce tučného bílého jogurtu
- cibuli na tenká půlkolečka
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 700g rajčat (nebo 2 konzervy sekaných rajčat)
- půl lžičky drcených kardamonových semínek
- snítku koriandru
- sůl
- chilli podle chuti
- 250ml smetany ke šlehání
- Kurkumu, garam masalu, římský kmín, koriandr, zázvor a česnek jsem promíchala na pastu, polovinu jsem vmíchala do jogurtu a kuřecí prsa do něj dala marinovat, nejlépe přes noc.
- Na přepuštěném másle jsem nechala v hrnci zesklovatět cibuli a přidala jsem druhou polovinu kořenící pasty, aby se opekla. Když směs trochu ztmavla, přidala jsem oloupaná rajčata nakrájená na kostky, kardamonová semínka, chilli a nadrobno nasekané stonky koriandru. Omáčku jsem pak nechala probublávat asi 15 minut.
- Když se rajčata rozvařila, přidala jsem do omáčky smetanu a na mírném ohni ji provářela další asi půlhodinu, aby se chutě propojily.
- Kuře jsem vyjmula z marinády a pod grilem je opekla, aby na povrchu ztmavlo. Prsa jsem pak nakrájela na větší kousky, které jsem přidala k omáčce na 10 minut provařit a dosolila. Navrch jsem pak přidala nasekané lístky koriandru.
Na okurkovou rajtu:
- 200ml tučného bílého jogurtu
- asi 5cm kus salátové okurky
- půl lžičky drceného římského kmínu
- pár lístků koriandru
- špetku cukru
- špetku soli
- Okurku jsem nakrájela na menší kostky, přidala jsem ji spolu s římským kmínem, nasekaným koriandrem, cukrem a solí do jogurtu.
- Rajtu jsem promíchala a dala do lednice chladit.
Na indické placky - asi 6 kusů:
- 300g hladké mouky
- lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- lžíci rozpuštěného másla
- 100ml bílého jogurtu
- asi 100ml vody
- máslo na potření
- Z mouky, prášku do pečiva, soli, másla, jogurtu a vody jsem vypracovala těsto, které jsem rozdělila na šest ranečků, které jsem nechala pod utěrkou odpočinout asi hodinu.
- Z každého ranečku jsem na pomoučené ploše vyválela co nejtenčí placku, kterou jsem na rozpáleném tále (jde to i na suché pánvi) opékala z obou stran, dokud se na nich neobjevily tmavá místa.
- Každou placku jsem natřela rozpuštěným máslem z obou stran.
Ach, na indické jídlo doma jsem si nikdy netroufla, ale tohle vypadá skvěle:) Ještě by mi do omáčky pásla cizrna, ale to už se asi vymyká hlavnímu receptu:)
OdpovědětVymazatCizrnou bych nahradila kuře, navíc bych jí nedávala :)
VymazatTak vyzkoušeno už dvakrát, jednou i s tou cizrnou a skvělé pokaždé :) Můj nový oblíbený recept :)
VymazatTo mě moc těší, opravdu ;)
VymazatSkvělá inspirace na zítřejší oběd. Indickou kuchyni jsme zatím nezkoušeli, jsem zvědavý, jak bude partnerce chutnat :)
OdpovědětVymazatJá jí miluju, tak snad bude chutnat ;)
VymazatZdravim. Jen dotaz. Zbytek marinady z masa pridat do omacky? Diky Eva
OdpovědětVymazatVětšinou se to nedělá, ale možné to je. Jen může být omáčka trochu cuckatá. Ono jí ani moc nezbyde ;)
VymazatVyborne ��
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, díky :)
Vymazat