31. srpna 2015

Kuřecí tikka masala, indické placky a rajta


Milujeme indickou kuchyni, škoda slov. Obvykle na ní chodíme do restaurace a nejčastěji objednáváme jehněčí, které je v kořeněné omáčce opravdu vynikající. Jedno jídlo ale můžeme i kuřecí, právě tikka masalu. Nenechte se mýlit, i když jde o kuřecí prsa, jogurtová marináda jim dodá šťavnatost a měkkost, kterou byste asi nečekali. Jako příloha nesmí chybět okurková rajta na zmírnění pálivosti a indické placky, kterými můžete omáčku nabírat. Nenechte se vylekat množstvím ingrediencí, je to snadná dobrota!

Na tikka masalu pro čtyři:
  • lžičku kurkumy
  • lžičku garam masaly
  • lžičku drceného římského kmínu
  • lžičku drceného koriandru
  • lžíci najemno nasekaného čerstvého zázvoru
  • lžíci nasekaného česneku
  • 2 kuřecí prsa bez kůže
  • 4 lžíce tučného bílého jogurtu
  • cibuli na tenká půlkolečka
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 700g rajčat (nebo 2 konzervy sekaných rajčat)
  • půl lžičky drcených kardamonových semínek
  • snítku koriandru
  • sůl
  • chilli podle chuti
  • 250ml smetany ke šlehání
  1. Kurkumu, garam masalu, římský kmín, koriandr, zázvor a česnek jsem promíchala na pastu, polovinu jsem vmíchala do jogurtu a kuřecí prsa do něj dala marinovat, nejlépe přes noc.
  2. Na přepuštěném másle jsem nechala v hrnci zesklovatět cibuli a přidala jsem druhou polovinu kořenící pasty, aby se opekla. Když směs trochu ztmavla, přidala jsem oloupaná rajčata nakrájená na kostky, kardamonová semínka, chilli a nadrobno nasekané stonky koriandru. Omáčku jsem pak nechala probublávat asi 15 minut.
  3. Když se rajčata rozvařila, přidala jsem do omáčky smetanu a na mírném ohni ji provářela další asi půlhodinu, aby se chutě propojily.
  4. Kuře jsem vyjmula z marinády a pod grilem je opekla, aby na povrchu ztmavlo. Prsa jsem pak nakrájela na větší kousky, které jsem přidala k omáčce na 10 minut provařit a dosolila. Navrch jsem pak přidala nasekané lístky koriandru.

Na okurkovou rajtu:
  • 200ml tučného bílého jogurtu
  • asi 5cm kus salátové okurky
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • pár lístků koriandru
  • špetku cukru
  • špetku soli
  1. Okurku jsem nakrájela na menší kostky, přidala jsem ji spolu s římským kmínem, nasekaným koriandrem, cukrem a solí do jogurtu. 
  2. Rajtu jsem promíchala a dala do lednice chladit.


Na indické placky - asi 6 kusů:
  • 300g hladké mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • lžíci rozpuštěného másla
  • 100ml bílého jogurtu
  • asi 100ml vody
  • máslo na potření
  1. Z mouky, prášku do pečiva, soli, másla, jogurtu a vody jsem vypracovala těsto, které jsem rozdělila na šest ranečků, které jsem nechala pod utěrkou odpočinout asi hodinu.
  2. Z každého ranečku jsem na pomoučené ploše vyválela co nejtenčí placku, kterou jsem na rozpáleném tále (jde to i na suché pánvi) opékala z obou stran, dokud se na nich neobjevily tmavá místa.
  3. Každou placku jsem natřela rozpuštěným máslem z obou stran.

10 komentářů:

  1. Ach, na indické jídlo doma jsem si nikdy netroufla, ale tohle vypadá skvěle:) Ještě by mi do omáčky pásla cizrna, ale to už se asi vymyká hlavnímu receptu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizrnou bych nahradila kuře, navíc bych jí nedávala :)

      Vymazat
    2. Tak vyzkoušeno už dvakrát, jednou i s tou cizrnou a skvělé pokaždé :) Můj nový oblíbený recept :)

      Vymazat
    3. To mě moc těší, opravdu ;)

      Vymazat
  2. Skvělá inspirace na zítřejší oběd. Indickou kuchyni jsme zatím nezkoušeli, jsem zvědavý, jak bude partnerce chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim. Jen dotaz. Zbytek marinady z masa pridat do omacky? Diky Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou se to nedělá, ale možné to je. Jen může být omáčka trochu cuckatá. Ono jí ani moc nezbyde ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)