Rajčata v nejlepší sezóně je kromě toho, že si je užijeme čerstvé, výtečné uschovat i na později. Do skleničky. Vloni jsem dělala sušená/pečená rajčata a dnes přicházím s receptem na rajčatový konfit. Je to něco mezi sušením a vařením, rajčata se totiž nechávají pomalu péct v oleji. Pak jsou vynikající na bruschetě, v toustech, do těstovin a tak dále.
Na cca 450ml skleničku jsem potřebovala
- 1 kg rajčat
- 200ml oleje (ideálně olivový nebo míchejte se slunečnicovým)
- 3 stroužky česneku
- pár snítek tymiánu
- sůl
- Rajčata jsem překrojila na polovinu a odstranila z nich semínka s tekutinou.
- Půlky jsem rozložila rovnoměrně do velké pánve, přidala hranou nože rozmáčknutý česnek, snítky tymiánu a vše zalila olejem.
- Pánev jsem na mírném ohni zahřála, až olej začal jemně bublat a takhle jsem rajčata vařila cca 1,5 hodiny, dokud nezměkla a neopekla se. Během procesu jsem je několikrát opatrně obrátila a nakonec lehce osolila.
- Ještě horká rajčata jsem spolu s česnekem naskládala do sklenice, zalila trochou oleje a zavíčkovala. Tak vydrží v lednici asi měsíc, pokud je chcete na později, vyplatí se je sterilizovat. Zbylý olej ovoněný bylinkami můžete využít do těstovin nebo na salát.
Hmm vyzkouším :) Díky za recept, já jsem velký rajčato-žrout takže jakýkoliv recept kde hrají hlavní roli potěší :)
OdpovědětVymazatZkus, jsou skvělé :)
Vymazat