Sezóna jahod je v plném proudu, takže nic nebrání si teď připravit zásoby na zbytek roku. Jestli máte rádi marmelády, pečené jahody vás dostanou. A k tomu recept, kde je využijete, na křupavé wafle, které jsou jednoduché v tom, že všechny ingredience jen nasypete do stolního mixéru a rovnou lijete na plotýnky.
Pečené jahody jsou od jahodových džemů na hony vzdálené, protože jsou plné kusů jahod. Intenzita jahodové chuti je koncentrovaná právě díky pečení, tak si připravte plech a jde se na to.
Na sklenici pečených jahod jsem potřebovala:
- asi půl kila čerstvých jahod
- 2 lžíce medu (nebo agávového sirupu)
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- Jahody jsem umyla, odstopkovala a podle velikosti nakrájela buď na půlky nebo čtvrtky.
- V míse jsem je promíchala s medem a olejem, rovnoměrně rozložila na plech a dala péct do trouby vyhřáté na 200°C.
- Než se jahody upekly, trvalo to zhruba hodinu, a během pečení jsem je na plechu občas promíchala. Nakonec by mělo zbýt kromě jahod na dně plechu i menší množství hustšího sirupu, který jsem promíchala se lžící balzamikového octa. Ještě teplé jsem jahody spolu se sirupem přelila do sklenice, která vydrží v lednici asi týden. Každopádně pokud je budete chtít déle, vyplatí se sklenici sterilizovat. Využít jdou třeba na palačinky, nebo na wafle v následujícím receptu.
Wafle jsou opravdu jednoduché a poměrně rychlé. Našla jsem recept, kde se používá stolní mixér, který suroviny správně promíchá a díky tomu vznikne nadýchaná konzistence waflí uvnitř. V podstatě neušpiníte snad kromě hrnku a mixéru nic jiného. Dostávala jsem pár dotazů zda jsem s mixérem, který jsem pořídila tady, stále spokojená. Tak vězte, že ano, stolní mixér mi usnadnil spoustu činností, na které ten ponorný nestačil.
Na 4 větší wafle jsem potřebovala
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 lžíci cukru
- 1 vejce
- 3/4 až 1 hrnek mléka
- 50g rozpuštěného másla
- Do mixéru jsem postupně podle pořadí nasypala nebo nalila všechny suroviny, množství mléka je orientační z toho důvodu, že každá mouka saje jinak a cílem je vytvořit těsto, které půjde do waflovače dobře nalít. Mixér jsem pak zakryla čepičkou a nechala minutu mixovat, aby se suroviny propojily a vzniklo nadýchané těsto, které jsem pak nechala čtvrt hodiny odpočinout.
- Před pečením jsem vymazala waflovač máslem a nechala ho rozpálit. Těsto jsem pak nalila na rozpálené plotýnky, uzavřela a nechala péct dozlatova asi 5 minut.
- Wafle je nejlepší podávat ještě horké s pečenými jahodami, zakysanou smetanou a mandlovými plátky.
mňaam, to by sa mi páčilo na raňajky a hneď by som mala deň krajší :)
OdpovědětVymazat