Asi neexistuje žádný foodie, ba ani běžný člověk, který by neznal Jamieho Olivera. Jeho recepty jsou obvykle výborné a kuchařky krásně zpracované. Jamie ale nepublikuje pouze svoje knižní počiny, dává taky prostor i zajímavým lidem okolo sebe, jako například nyní Kerryann Dunlop.
Autorka se s Jamiem setkala v projektu Fifteen, kde dal prostor talentovaným začínajícím kuchařům ze znevýhodněného prostředí. Její knižní počin je sborníčkem 50 zajímavých receptů, které se hodí pro rodinné vaření, ale využijeme ho i třeba my, i když jsme jen dva. Jsou tu nápady na snídaně, svačiny, vaření ve větším množství, večeře a přílohy.
Knížka podle mě odráží moderní kuchyni Velké Británie - najdete tu inovované recepty na nejrůznější páje, ale taky vlivy z bývalých kolonií a snahu o zapojení zeleniny do jídelníčku, a to se mi moc líbí. Recepty jsou celkem jednoduché a rychlé, takže jídlo bude na stole bez náročné přípravy.
Jelikož je Kerryann mamča, svým obsahem knížka zapadá do mezinárodního projektu Food Revolution Day, který odstartoval Jamie a letošní ročník proběhl nedávno i v České republice, 15. května. Tento den souvisí s problémem západního světa, tedy že je mnoho dětí obézních především díky tomu, že jim chybí základní znalost o jídle.
Recepty, které mě zaujaly:
- Opékané cukety s chilli, mátou & citronem
- Hummus s křupavou zeleninou
- Kari s bramborem, cizrnou & květákem
Knížka je stejně jako ostatní kuchařky s dílny Jamieho Olivera moc pěkně zpracovaná, působí příjemně a hravě a je obstojnou konkurentkou dalších kuchařek ze série FOOD Tube, které jsem měla možnost vidět - BBQ kuchařky od DJe BBQ a Sladké kuchařky od Cupcake Jemmy. Další kuchařky od Jamieho, jako například jeho poslední Vařte chytře jako Jamie v češtině produkuje MLD publishing.
Tak teda ta omáčka na těstoviny se schovanou zeleninou vypadá opravdu hodně dobře. Už se po kuchařce pídím. Rodinné vaření mi zatím teda nehrozí, ale nidky nevíš. Co se v mládí naučíš... :) https://miklaskapeta.wordpress.com/
OdpovědětVymazat