Nepovažuji se za blogerku, která by blog zasvětila recenzování různých produktů podle toho, s čím mě firmy zrovna osloví. Dnes ale udělám jednu z výjimek, protože kolem balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou v obchodě chodím a okukuju je už nějakou dobu. Zapojila jsem se tedy do výzvy webu a dostala tyto balzamikové krémy k otestování.
Jde o čtyři varianty balzamikových krémů, které vyrábí rodinná firma Papadimitriou nedaleko řecké Kalamáty. V nabídce je konkrétně klasický tmavý balzamikový krém, tmavý krém s příchutí fíků, světlý balzamikový krém a světlý krém ochucený pomerančem a citrónem. Takže jaké jsou a k čemu se hodí?
Jelikož jde o krémy z balzamikového octa, využijete je tam, kam byste dali i klasické balzamiko a díky krémové formě ještě i jinam. Díky krémové konzistenci můžete na talíři vytvářet i zajímavý foodstyling, který dotvoří zážitek z jídla, a to já mám ráda.
Klasický balzamikový krém z tmavého octa se podle mě nejvíc hodí na zeleninové saláty, třeba jako tečka k salátu caprese. Tmavou variantu ochucenou fíky zase spíš k sýrům nebo na grilované maso, kterému dodá zajímavou ovocnou chuť. Bílý balzamikový krém má lehčí a jemnější chuť, který spolu s bílou citrusy ochucenou variantou doporučuji především k dezertům, ovoci a rybám, což uvidíte v následujícím receptu, který se hodí jako fantastický lehký předkrm.
Řecké balzamikové krémy na mě udělaly vcelku dobrý dojem. Za cenu okolo stovky za 250ml v obchodě je to myslím celkem dobrá možnost, jak ozvláštnit vaření a vůbec přípravu pokrmů. Všechny krémy se určitě budou hodit nadcházející grilovací sezónu jako dochucení marinád na maso a zeleninu, které díky octu pěkně zkřehnou. Nebo třeba ke zmrzlině, fantazii se meze nekladou...
RECEPT
Na 4 předkrmové porce lososa jsem potřebovala:
- 300g čerstvého filetu z lososa
- 1 lžíci cukru krystal
- 3 lžíce soli
- 2 lžíce vodky
- klíčky vojtěšky nebo listy salátu
- světlý balzamikový krém s příchutí citrusů Kalamáta Papadimitriou
- Lososa jsem omyla, osušila a položila do hlubšího talíře kůží dolů. Navrch lososa jsem navrstvila cukr promíchaný se solí a vodkou, přikryla sáčkem nebo pokličkou a dala na 3-5 hodin uležet do lednice.
- Takto marinovaného lososa, ze kterého směs trochu vytáhne vodu a ochutí ho, jsem pod tekoucí vodou zbavila směsi, osušila ho a nakrájela na tenké plátky (bez kůže).
- V misce jsem prohodila vojtěšku s pár kapkami balzamikového octa, aby se rovnoměrně obalila a ochutila.
- Na talíř jsem rozložila plátky lososa, přidala vojtěšku a rybu zakápla balzamikovým octem. Výbornou přílohou je grilovaná bageta.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)