25. dubna 2015

Miniburgery z vepřového s karamelizovaným ananasem


I letos jsem se v rámci Foodblogu roku rozhodla zapojit do výzvy a vytvořit příspěvek na téma "Aperitivo moment". Vloni nás byla jen hrstka, zato letos je konkurence obrovská a troufám si říct, že i dost kvalitní. Cílem bylo vytvořit něco malého dobrého, co můžete jednoduše uzobávat při posezení z přáteli a při dobrém drinku. Jelikož je pro takovou událost typický Aperol Spritz, nebylo proč váhat, protože u nás doma zakotvil jako stálice už pár let zpět. Tento typicky letní italský koktejl tvoří 3 díly šumivého Prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl minerálky. Chuť i barevnou kompozici doplňuje plátek pomeranče a spoousta ledu.

Když připravuji něco na zub k pokecu s přáteli, ráda kombinuji věci, které jdou jen tak naskládat na talíř bez práce spolu s jednou nebo dvěma kousky, které sice trochu přípravy stojí, ale výsledek taky. Z "hotovek" jsou to nejčastěji sušené šunky, nejrůznější sýry, nakládaná sušená rajčata, artyčoky, olivy a podobné věci. No a jako hvězdu večera jsem k Aperolu zvolila miniburgery. Kombinace ingrediencí totiž pobídne chuťové buňky a díky miniverzi si ani nezapatláte ruce. Rozhodně se nelekejte postupu, vše vyžaduje jen trochu práce a výsledek je prostě famózní.


Na 8 minihoustiček jsem potřebovala:
  • 40g teplé vody
  • lžičku sušeného droždí
  • 37g mléka
  • 125g hladké mouky
  • 15g rozpuštěného másla
  • 5g cukru
  • 11g vajec
  • 2,5g soli
  • černý sezam
  1. V teplé vodě jsem rozmíchala droždí a nechala vzejít kvásek.
  2. Ze zbylých uvedených ingrediencí a vzešlého kvásku jsem v míse vařečkou umíchala hladké a ne příliš lepivé vláčné těsto. To jsem nechala kynout v olejem vymazané míse hodinu až hodinu a půl, dokud nezdvojnásobilo svůj objem.
  3. Z těsta jsem vytvořila 8 stejně velkých ranečků, které jsem rozložila na pečící papír, dlaní lehce zploštěla a přikryté nechala dokynout ještě asi hodinu. 
  4. Takto připravené houstičky jsem pomazala mlékem a posypala sezamem. Houstičky jsem dala do trouby s plechem vyhřáté na 250°C a naspod trouby jsem ještě vyšplíchla panáka ledové vody, aby během pečení pěkně vyskočily.
  5. Pekla jsem je přibližně 20 minut dozlatova.

Na karamelizovaný ananas:
  • plátky ananasu 
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  1. Na pánev jsem nasypala cukr a přidala trochu vody. Nechala jsem na mírném žáru vytvořit sirup, do kterého jsem vložila plátky ananasu.
  2. Postupně jsem vše zahřívala, až se ze sirupu vytvořil karamel a ananas v něm otáčela, aby se jím pokryl ze všech stran. Hotový ananas jsem dala na talíř stranou.

Na zbytek pak:
  • 300g mletého vepřového (ideálně libový bůček najemno umletý)
  • 1 malou šalotku
  • sůl a pepř
  • cheddar
  • salátové lístky
  1. Vepřové jsem promíchala s nadrobno nasekanou šalotkou, trochou soli a pepře a vytvořila 8 malých karbenátků.
  2. Ty jsem nasucho opekla na pánvi (i na grilu to jde dobře) a během pečení navrch rozložila roztéct plátky cheddaru.
  3. Houstičky jsem rozkrojila, rozložila na ně lístky salátu, karbenátky s cheddarem a navrch plátky ananasu. Nakonec jsem vše přikryla druhou částí houstičky a spíchla párátkem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)