I letos jsem se v rámci Foodblogu roku rozhodla zapojit do výzvy a vytvořit příspěvek na téma "Aperitivo moment". Vloni nás byla jen hrstka, zato letos je konkurence obrovská a troufám si říct, že i dost kvalitní. Cílem bylo vytvořit něco malého dobrého, co můžete jednoduše uzobávat při posezení z přáteli a při dobrém drinku. Jelikož je pro takovou událost typický Aperol Spritz, nebylo proč váhat, protože u nás doma zakotvil jako stálice už pár let zpět. Tento typicky letní italský koktejl tvoří 3 díly šumivého Prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl minerálky. Chuť i barevnou kompozici doplňuje plátek pomeranče a spoousta ledu.
Když připravuji něco na zub k pokecu s přáteli, ráda kombinuji věci, které jdou jen tak naskládat na talíř bez práce spolu s jednou nebo dvěma kousky, které sice trochu přípravy stojí, ale výsledek taky. Z "hotovek" jsou to nejčastěji sušené šunky, nejrůznější sýry, nakládaná sušená rajčata, artyčoky, olivy a podobné věci. No a jako hvězdu večera jsem k Aperolu zvolila miniburgery. Kombinace ingrediencí totiž pobídne chuťové buňky a díky miniverzi si ani nezapatláte ruce. Rozhodně se nelekejte postupu, vše vyžaduje jen trochu práce a výsledek je prostě famózní.
Když připravuji něco na zub k pokecu s přáteli, ráda kombinuji věci, které jdou jen tak naskládat na talíř bez práce spolu s jednou nebo dvěma kousky, které sice trochu přípravy stojí, ale výsledek taky. Z "hotovek" jsou to nejčastěji sušené šunky, nejrůznější sýry, nakládaná sušená rajčata, artyčoky, olivy a podobné věci. No a jako hvězdu večera jsem k Aperolu zvolila miniburgery. Kombinace ingrediencí totiž pobídne chuťové buňky a díky miniverzi si ani nezapatláte ruce. Rozhodně se nelekejte postupu, vše vyžaduje jen trochu práce a výsledek je prostě famózní.
Na 8 minihoustiček jsem potřebovala:
- 40g teplé vody
- lžičku sušeného droždí
- 37g mléka
- 125g hladké mouky
- 15g rozpuštěného másla
- 5g cukru
- 11g vajec
- 2,5g soli
- černý sezam
- V teplé vodě jsem rozmíchala droždí a nechala vzejít kvásek.
- Ze zbylých uvedených ingrediencí a vzešlého kvásku jsem v míse vařečkou umíchala hladké a ne příliš lepivé vláčné těsto. To jsem nechala kynout v olejem vymazané míse hodinu až hodinu a půl, dokud nezdvojnásobilo svůj objem.
- Z těsta jsem vytvořila 8 stejně velkých ranečků, které jsem rozložila na pečící papír, dlaní lehce zploštěla a přikryté nechala dokynout ještě asi hodinu.
- Takto připravené houstičky jsem pomazala mlékem a posypala sezamem. Houstičky jsem dala do trouby s plechem vyhřáté na 250°C a naspod trouby jsem ještě vyšplíchla panáka ledové vody, aby během pečení pěkně vyskočily.
- Pekla jsem je přibližně 20 minut dozlatova.
Na karamelizovaný ananas:
- plátky ananasu
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- Na pánev jsem nasypala cukr a přidala trochu vody. Nechala jsem na mírném žáru vytvořit sirup, do kterého jsem vložila plátky ananasu.
- Postupně jsem vše zahřívala, až se ze sirupu vytvořil karamel a ananas v něm otáčela, aby se jím pokryl ze všech stran. Hotový ananas jsem dala na talíř stranou.
Na zbytek pak:
- 300g mletého vepřového (ideálně libový bůček najemno umletý)
- 1 malou šalotku
- sůl a pepř
- cheddar
- salátové lístky
- Vepřové jsem promíchala s nadrobno nasekanou šalotkou, trochou soli a pepře a vytvořila 8 malých karbenátků.
- Ty jsem nasucho opekla na pánvi (i na grilu to jde dobře) a během pečení navrch rozložila roztéct plátky cheddaru.
- Houstičky jsem rozkrojila, rozložila na ně lístky salátu, karbenátky s cheddarem a navrch plátky ananasu. Nakonec jsem vše přikryla druhou částí houstičky a spíchla párátkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)