Dnešní recept je ryze jarní, využívá medvědího česneku spolu s kozím tvrdým sýrem. Recept na tenhle chleba je v podstatě variabilní, můžete ho udělat celý z hladké mouky, nebo jako já použít část celozrnné, stejně tak dát jiné bylinky a sýr. Tohle je ale taková velikonoční verze, kterou vás bude bavit ulupovat dál a dál. Veselé Velikonoce!
Na klasickou chlebíčkovou formu jsem potřebovala:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- hrnek vlažné vody
- 3 lžičky cukru
- půl lžičky soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- sáček sušeného droždí
- svazek medvědího česneku
- 100g tvrdého kozího sýra
- máslo na vymazání formy
- V míse jsem promíchala prosáté obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které jsem nechala vykynout, dokud těsto nezvojnásobilo svůj objem. To v závislosti na teplotě trvá 1,5 až 2 hodiny.
- Po vykynutí jsem těsto vyválela na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana měla dvojnásobnou šířku než je forma na chlebíček.
- Navrch těsta jsem rozložila nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr.
- Těsto jsem podélně rozdělila na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu jsem vymazala máslem a čtverce těsta naskládala nastojato vedle sebe, až byla forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.
- Chleba jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C zhruba 40-45 minut dozlatova.
Ahoj, do testa se nepridava zadne vejce?
OdpovědětVymazatNepřidává :)
Vymazat