Králík je typicky jarní jídlo. Lehké maso, které, když se dobře upraví, i velmi dobře chutná. Odhoďte předsudky a zkuste ho v tomto receptu. Jarní králík se v něm pojí s jarními cibulkami, estragonem a bílým vínem, víno používejte jen to, které vám chutná k pití. Vše společně podušené je vynikající. No, uvidíte.
Na 4 porce jsem potřebovala:
- 4 nohy z králíka
- estragon
- svazek jarních cibulek (4-5)
- olivový olej
- 2dcl bílého vína
- 2dcl zeleninového vývaru
- sůl
- brambory
- Králíka jsem posypala estragonem, já měla sušený, ale čerstvý bude samozřejmě ještě lepší. V litinovém hrnci jsem rozpálila olej a králíka na něm opekla ze všech stran, aby se zatáhl.
- Když se králík opekl, vyndala jsem ho z hrnce a na zbylém oleji nechala změknout na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Pak jsem vrátila zpět králíka, zalila ho bílým vínem a vývarem, trochu osolila a nechala na mírném ohni pod pokličkou dusit asi 40 minut. Během vaření jsem čas od času králíka otočila, aby se dusil rovnoměrně.
- Po necelé 3/4 hodině jsem ke králíkovi přidala na měsíčky nakrájené očištěné brambory a tentokrát bez pokličky jsem králíka nechala probublávat dalších 20-30 minut, až se tekutina vyvařila do šťávy na dně hrnce a brambory změkly.
- Králíka jsem servírovala spolu s bramborami zalitého trochou vydušené šťávy.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)