23. března 2015

Králík na jarních cibulkách


Králík je typicky jarní jídlo. Lehké maso, které, když se dobře upraví, i velmi dobře chutná. Odhoďte předsudky a zkuste ho v tomto receptu. Jarní králík se v něm pojí s jarními cibulkami, estragonem a bílým vínem, víno používejte jen to, které vám chutná k pití. Vše společně podušené je vynikající. No, uvidíte.


Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 4 nohy z králíka
  • estragon
  • svazek jarních cibulek (4-5)
  • olivový olej
  • 2dcl bílého vína
  • 2dcl zeleninového vývaru
  • sůl
  • brambory
  1. Králíka jsem posypala estragonem, já měla sušený, ale čerstvý bude samozřejmě ještě lepší. V litinovém hrnci jsem rozpálila olej a králíka na něm opekla ze všech stran, aby se zatáhl.
  2. Když se králík opekl, vyndala jsem ho z hrnce a na zbylém oleji nechala změknout na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Pak jsem vrátila zpět králíka, zalila ho bílým vínem a vývarem, trochu osolila a nechala na mírném ohni pod pokličkou dusit asi 40 minut. Během vaření jsem čas od času králíka otočila, aby se dusil rovnoměrně.
  3. Po necelé 3/4 hodině jsem ke králíkovi přidala na měsíčky nakrájené očištěné brambory a tentokrát bez pokličky jsem králíka nechala probublávat dalších 20-30 minut, až se tekutina vyvařila do šťávy na dně hrnce a brambory změkly. 
  4. Králíka jsem servírovala spolu s bramborami zalitého trochou vydušené šťávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)