Není třeba brát bílkoviny pořád jen z masa, luštěniny jsou taky vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha. Doporučuju použít čočku menší velikosti, v mém receptu je beluga, černá drobná čočka, která je uvařená za chvíli.
Na 2-4 porce (2 hlavní, 4 přílohové) jsem potřebovala:
- 100g čočky beluga
- šalotku
- polovinu červené papriky
- polovinu žluté papriky
- 2 poloviny sušených rajčat
- trochu oleje ze sušených rajčat
- sůl, pepř
- pár kapek citronové šťávy
- snítku hladkolisté petržele
- hrst vlašských ořechů
- parmazán
- Čočku jsem si propláchla, zalila dle návodu vodou a vařila asi 20 minut doměkka. Čočku jsem slila a dala stranou.
- Mezitím jsem na pánvi nechala krátce nasucho opražit ořechy.
- Na oleji jsem nechala zesklovatět na plátky nakrájenou šalotku a na drobné kostičky nakrájené papriky. Pak jsem přidala nasekaná sušená rajčata a vše opékala ještě přibližně 5 minut.
- K zelenině jsem přidala okapanou čočku, zakapala šťávou z citronu a společně opékala dalších 5 minut, až se chutě propojily a tekutina ze zeleniny a citronu odpařila.
- Hotový salát jsem osolila, opepřila, vmíchala jsem nadrobno nasekanou petržel, ořechy a na talíři zastrouhala hoblinkami parmazánu.
Krásné barvy a krásný recept :)
OdpovědětVymazat