Asi nemusím říkat, že v Česku zažívá vietnamská kuchyně boom a i my jsme jí doma totálně propadli. Recept jsem si před časem uložila do paměti z narozeninového vydání časopisu FOOD, který tam prezentovala děvčata z Viet Food Friends, nedržela jsem se ho ale zuby nehty. Vynikající bylo s rýží a "rychlonaloženou" okurkou, představuju si ho ale taky z kostí obrané v sendviči banh-mi. Pokud jste z menších měst a sháníte citronovou trávu, poohlédněte se ve vietnamských obchodech nebo se ptejte, u nás už se Vietnamci poučili.
Co vy a vietnamská kuchyně?
Na 4 porce jsem potřebovala:
- 2 kuřecí čtvrtky rozdělené na spodní a horní stehna
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli papričku birds eye
- 2 stonky citronové trávy
- půl lžičky kurkumy
- 3 lžíce rybí omáčky (já používám Squid Brand)
- 1 lžíci oleje
- Stroužek česneku jsem nasekala nadrobno, chilli také, citronovou trávu jsem zbavila svrchních tuhých vrstev a měkký vnitřek nakrájela na tenké plátky.
- V misce jsem promíchala kurkumu, rybí omáčku a olej spolu s česnekem, chilli a citronovou trávou. Do marinády jsem pak položila kuře, pořádně ho v ní obalila a nechala v lednici ideálně do druhého dne (minimálně hodinu).
- Kuře jsem pak spolu s marinádou přesunula do zapékací misky, podlila troškou vody a pod pokličkou ho pekla v troubě předehřáté na 200°C asi 1/2 hodiny. Nakonec jsem kuře odklopila a dopekla dozlatova ještě dalších 10-15 minut.
- TIP: Kuře zkuste místo trouby hodit na gril, kde chytí příjemnou kouřovou chuť. Hned jak bude lepší počasí, vyzkouším ho na našem Lotusgrillu.
Myslím, že tohle by nám doma moc a moc chutnalo a citronová tráva a ta její vůně, to je nádhera :)
OdpovědětVymazatCitronová tráva je vynikající ;)
VymazatVietnamskou kuchyni miluju, jsem pravidelným návštěvníkem SAPA a doma často s přítelem vaříme pho :) tenhle recept vypadá taky báječně, budu ho muset někdy vyzkoušet, děkuji za tip! :))
OdpovědětVymazatRádo se stalo ;)
Vymazat