5. ledna 2015

Francouzské jablkové koláčky


V novém roce určitě mnoho z vás začalo s plněním předsevzetí, že trochu odlehčíte svému tělu. I mě to dostihlo, váha se za nějaký čas totiž posunula zase trochu nahoru. Já to ale nevnímám jako jednorázovou změnu, v mém případě jde o návrat ke zdravějšímu životnímu stylu, od kterého jsem postupně upustila. Tak si popřejme pevnou vůli a uvidíme, jak se zadaří.


Dnešní recept ale přesto nebude odlehčovací, jde totiž o poctivý francouzský koláč, který je plný cukru a másla. Jde o jeden z receptů, který mám v zásobě a je opravdu vynikající. Já totiž razím ten názor, že není třeba si vyloženě odpírat některé nezdravější věci, ale jde o množství, které si můžete dovolit dát. Proto jsem se rozhodla koláč přemístit do malých formiček, díky nimž budete mít přesně vymezenou porci pro sebe.


Na asi 15 koláčků jsem potřebovala
  • 500g oloupaných jablek
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  1. Na začátek jsem si předehřála troubu na 170°C.
  2. Jablka jsem nakrájela na malé kousky a dala jsem je stranou. V míse jsem promíchala všechny suché ingredience (mouku, cukr a prášek do pečiva), v zápětí jsem k nim přimíchala všechny vlhké ingredience (citronovou šťávu, vejce, máslo a mléko) spolu s jablky. 
  3. Vše jsem umíchala v polořídké těsto, které jsem nalila do 3/4 výšky formiček na muffiny vyložených pečícím papírem. 
  4. Koláčky jsem v troubě pekla přibližně hodinu, dokud nepovyskočily a nezezlátly na povrchu. Hotové koláčky můžete servírovat přímo v pečícím papíru.


2 komentáře:

  1. Moc pěkně nafocené a celkově pěkný nápad na servírování :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohl bych se prosím zeptat, co na tom pečete HODINU v troubě? :D

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)