V novém roce určitě mnoho z vás začalo s plněním předsevzetí, že trochu odlehčíte svému tělu. I mě to dostihlo, váha se za nějaký čas totiž posunula zase trochu nahoru. Já to ale nevnímám jako jednorázovou změnu, v mém případě jde o návrat ke zdravějšímu životnímu stylu, od kterého jsem postupně upustila. Tak si popřejme pevnou vůli a uvidíme, jak se zadaří.
Dnešní recept ale přesto nebude odlehčovací, jde totiž o poctivý francouzský koláč, který je plný cukru a másla. Jde o jeden z receptů, který mám v zásobě a je opravdu vynikající. Já totiž razím ten názor, že není třeba si vyloženě odpírat některé nezdravější věci, ale jde o množství, které si můžete dovolit dát. Proto jsem se rozhodla koláč přemístit do malých formiček, díky nimž budete mít přesně vymezenou porci pro sebe.
Na asi 15 koláčků jsem potřebovala
- 500g oloupaných jablek
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- Na začátek jsem si předehřála troubu na 170°C.
- Jablka jsem nakrájela na malé kousky a dala jsem je stranou. V míse jsem promíchala všechny suché ingredience (mouku, cukr a prášek do pečiva), v zápětí jsem k nim přimíchala všechny vlhké ingredience (citronovou šťávu, vejce, máslo a mléko) spolu s jablky.
- Vše jsem umíchala v polořídké těsto, které jsem nalila do 3/4 výšky formiček na muffiny vyložených pečícím papírem.
- Koláčky jsem v troubě pekla přibližně hodinu, dokud nepovyskočily a nezezlátly na povrchu. Hotové koláčky můžete servírovat přímo v pečícím papíru.
Moc pěkně nafocené a celkově pěkný nápad na servírování :)
OdpovědětVymazatDobrý den, mohl bych se prosím zeptat, co na tom pečete HODINU v troubě? :D
OdpovědětVymazat