Jáhelník jsem chtěla připravit už dlouho, jenom jsem se stále odhodlávala. Nechtěla jsem dělat švestkovou klasiku, takže jsem přemýšlela, s jakou kombinací bych mohla přijít. A pak jednou, když jsem dostala tašku jablek, mi to došlo! Jablka, skořice a tvaroh. Vznikla vláčná a šťavnatá dobrota, která se hodí jako dezert, pro milovníky sladkého i jako hlavní jídlo nebo vydatná snídaně.
Do receptu jsem jablka nastrouhala nahrubo, zpětně si ale myslím, že mnohem lepší by bylo jablka nakrájet na plátky nebo kousky, jáhelník tak dostane zajímavější strukturu. Zkuste obě varianty a uvidíte, která je lepší.
Na jáhelník o průměru 24cm jsem potřebovala:
- 130g jáhel
- 1 tvaroh z celofánu (takový ten tužší)
- 2 vejce
- 2 jablka
- špetku skořice
- 3 lžíce cukru
- máslo na vymazání formy
- Jáhly jsem spařila vroucí vodou a propláchla, aby potom nebyly v jáhelníku hořké. Zalila jsem je v hrnci přibližně dvojnásobným množství vody a uvařila jsem je doměkka, dokud se neodpařila všechna voda. Jáhly jsem pak nechala vychladnout.
- Do mísy jsem si nasypala uvařené jáhly, přidala tvaroh, 2 vejce, nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka, skořici a cukr. Z ingrediencí jsem pak umíchala kompaktní hmotu, kterou jsem přendala do vymazané dortové formy.
- Jáhelník jsem pekla v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut, dokud neztuhl. Pak jsem jej nechala vychladnout a mohla jsem porcovat.
Tohle vypadá skvěle, vyzkouším :)
OdpovědětVymazatUpečeno. Snědeno. Výborné. Doporučuji kyselá jablka. Přebírám do repertoáru. Díky Nick512
OdpovědětVymazatDěkuji za vyzkoušení, mám radost!
VymazatZitra udelam svuj prvni jahelnik a tento recept vyhral, uz se tesim na vysledek :-)
OdpovědětVymazatdělám jahodový jahleník,ale chtěla jsem změnu, tak jsem zkusila tento recept a musím říct, že teda mňam! Renata
OdpovědětVymazatTo je skvělé! Jahodový neznám, ale určitě je vynikající :)
Vymazat