23. listopadu 2014

Hruškové tartaletky


Nevím, co se to děje, protože já sladké moc nemusím, takže mě ani moc nebaví ho vyrábět. A teď mám v zásobě hned několik sladkých receptů. Tak dnes tu máte jeden opravdu vynikající, protože se v něm potkává sladkost hrušky s hořkostí čokolády a to je úžasná kombinace. Je podzim, takže kromě takového toho mikulášového ovoce (rozumějte mandarinky, pomeranče a banány) jsou v tuto dobu k dostání vynikající hrušky. A to by byl hřích je nevyužít! 




Na 8 tartaletek o průměru 10cm jsem potřebovala:
Těsto:
  • 300g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vejce 
Krém:
  • 350g hořké čokolády
  • 130g zakysané smetany
Hrušky:
  • 4 hrušky
  • 4 lžíce cukru
  • semínka z poloviny vanilkového lusku
  1. Na těsto jsem prsty promíchala mouku a kakao se změklým máslem, až vznikla drobenka. V robotu jsem pak do drobenky vmíchala vejce a cukr, až vzniklo kompaktní těsto, které jsem nechala v lednici uležet asi hodinu.
  2. Těsto jsem pak vyndala z lednice, rozválela ho na tenký plát a vyložila s ním formičky na tartaletky. Těsto jsem ještě ve formičkách zatížila (ideální jsou fazole), aby při pečení nevyskočilo a pekla ho v troubě na 180°C asi 20 minut. Hotové korpusy jsem nechala vychladnout a vyklopila z formiček.
  3. Na krém jsem rozpustila čokoládu ve vodní lázni a metličkou do ní vmíchala zakysanou smetanu. Ještě teplý krém jsem rozdělila na dno upečených korpusů a stěrkou uhladila povrch.
  4. Hrušky jsem si oloupala, podélně rozdělila na poloviny a vykrojila "bubáka" a jádřinec. Do nízkého hrnce jsem nalila asi 1/2 litru vody, přidala cukr a vanilku, do připravené lázně vložila poloviny hrušek a vařila přibližně 5 minut, až hrušky změkly. 
  5. Hotové hrušky jsem nechala okapat a ještě jsem je v utěrce osušila, od poloviny je nakrájela na plátky, aby vznikl vějíř. Takto rozložené hrušky jsem rozložila navrch tartaletek a nechala v lednici stuhnout.


1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)