Není podle mě polévka, která více nese esenci podzimu. Chuťově poměrně výrazný bulvový celer doplňuje jemné jablko a vše je završeno říznou tečkou v podobě dijonské hořčice. Při jezení pak celou tu souhru uzavírá dokřupava ogrilovaná slanina. Jednoduše, tuhle polévku budete muset zkusit, abyste pochopili to blaho.
V těchto podzimních sychravých dnech je tahle polévka to správné teplé do žaludku. Pokud chcete rustikálnější verzi, polévku pouze rozmixujte, pokud jemnou a luxusní, ještě navíc propasírujte přes jemný cedník. Slaninu můžete ogrilovat na kontaktním grilu nebo třeba na grilovací pánvi, nejlepší to ale je na grilu na uhlí, já použila náš LotusGrill. Víte, co se říká, celer je afrodiziakum, tak se nechte překvapit!
Na 4 porce jsem potřebovala:
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 300g oloupaného a na malé kostky nakrájeného bulvového celeru
- 1 větší oloupané jablko
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- 100g créme fraiche
- 4 plátky slaniny
- hladkolistou petržel
- Cibulku jsem nakrájela na drobné kostičky, které jsem nechala na másle zesklovatět. Pak jsem k ní přidala celer a kousky jablka. Vše jsem pomalu za občasného promíchání opékala ještě asi 5 minut.
- Zeleninu s jablkem jsem v hrnci zalila 600ml vody a nechala vařit asi 15 minut doměkka, pak jsem ji rozmixovala ponorným mixérem najemno. Polévku jsem pak ještě přes jemné síto pomocí naběračky přepasírovala.
- Jemnou polévku jsem v hrnci přivedla k varu, přidala jsem créme fraiche, dijonskou hořčici, osolila a opepřila. Polévku jsem nechala chvíli povařit.
- Mezitím jsem si rozpálila gril a z obou stran jsem ogrilovala slaninu dokřupava. Na prkénku jsem pak slaninu nakrájela na drobné kostičky, petržel nasekala nadrobno. Na talíři jsem pak servírovala polévku se lžičkou créme fraiche navrchu, se slaninou a petrželkou.
Krásné fotky a zajímavá kombinace, hned bych ochutnala, nějak si tu kombinaci v krémové polévce neumím úplně představit proto mě recept zajímá ještě víc :)
OdpovědětVymazat