Nedávno mi v mailu přistála pekařská výzva od Lidlu, jestli bych se jako blogerka nechtěla zapojit a připravit něco vánočního ze zadaných surovin. I když moc nepeču, tak mě to tak nějak vyhecovalo a recept je tady. Třemi povinnými ingredience byly Amareto Armillar, vlašské ořechy lidlovské značky Allesto fine a pomeranč.
Tak jsem začala přemýšlet a inspirace přišla docela rychle, zkusím italské sušenky biscotti, do nichž zapracuji veškeré povinné ingredience a amaretto je navíc velmi dobré i při jejich konzumaci, kdy si sušenky můžete namáčet. Když jsem je upekla, ta příjemná vůně pomeranče a oříšků u nás opravdu vykouzlila atmosféru přicházejících Vánoc. Recept jako takový není nijak náročný, takže do toho.
Na cca 20 kusů sušenek je třeba:
- kůra z poloviny pomeranče (bio)
- 60 g másla
- 1/3 hrnek jemného krystalového cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce Amareta Armilar
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 80g vlašských ořechů Allesto Fine
- Z poloviny pomeranče škrabkou oloupejte oranžovou část kůry (dejte pozor, aby na ní nezůstala vnitřní bílá část, která je hořká) a kůru pak nasekejte nožem najemno.
- Změklé máslo našlehejte spolu s cukrem do pěny, pak do ní postupně vešlehejte vejce, amaretto a pomerančovou kůru. Pomocí vařečky pak zlehka vmíchejte mouku, prášek do pečiva a nakonec vlašské ořechy. Těsto nechte pár minut odpočinout, pak z něj na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte obdélník asi 30 centimentů dlouhý, 6 centimetrů široký a 2 centimetry vysoký.
- Takto připravené těsto pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut dozlatova. Předpečené těsto vyndejte, nechte trochu zchladnout, a ostrým zubatým nožem z něj nakrájejte zhruba 1 centimetr silné plátky – biscotti. Ty rozložte zpět na plech a dopékejte ve stejně vyhřáté troubě ještě přibližně 20 minut do křupava.
- Hotové biscotti nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě, kde nenavlhnou. Podávejte se skleničkou amaretta, ve kterém můžete sušenky namáčet.
Dneska odzkoušeno, chuťově perfektní..jen nevím, co jsem udělala špatně, sušenky mi nešly nakrájet :-( hrozně se drobily..chci je udělat ještě jednou, možná přidat více másla?
OdpovědětVymazatDíky za odpověď a za tvůj super blog ;-)
Lucie
Zkus přidat máslo, každá mouka saje jinak ;) a nebo upéct méně či více, toť otázka... Držím palce ;)
Vymazat