Pomalu se doma dostávám do přípravné fáze 3 před topením. To znamená, že už doma nemůžu chodit v tričku, ale ještě se nemusím zahřívat vnitřně (třeba panákem slivovice). Až už to dospěje tam, budeme muset zatopit.
Jelikož se pomalu, ale jistě posouváme do zimy, přirozeně se mění i jídelníček. Častěji tak zařazuju hutnější jídla, která mám možnost si právě v tuto dobu nejvíc užít. Takový dobrý guláš s knedlíkem, to je naprosto vynikající volba. Ale v tuhle dobu taky velmi často začínám připravovat domácí paštiku.
V historii najdete recept, který je na přípravu velmi jednoduchý a také skvělý. Dnešní recept na velejemnou paštiku z kachních jater - parfait - jde v přípravě opačně. Prvně pracuji se syrovými játry, která se marinují, mixují, pasírují a následně teprve pečou ve vodní lázni. Vznikne tak úžasně jemňoučký krém, který se rozplývá na jazyku.
Na 2 skleničky kachního parfait jsem potřebovala:
- 250g očištěných kachních jater
- 1dcl bílého vína
- 1 šalotku
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- 160g másla (+trochu na zalití)
- Játra jsem si omyla a na hodinku jsem je naložila do bílého vína. Když jsem chtěla pokračovat dále, játra jsem z vína vyndala a omyla pod tekoucí vodou. Nechala jsem je důkladně okapat a společně s šalotkou je rozmixovala ponorným mixérem.
- Aby bylo parfait sametově jemné, ještě jsem játrovou směs propasírovala v pasírovači. Do směsi jsem přidala muškátový oříšek, trochu soli a pepře. Máslo jsem nechala rozpustit a zchladnout a přilila jsem ho k játrům. Připravené parfait jsem promíchala a nalila do nádoby, ve které chci parfait servírovat.
- Troubu jsem si předehřála na 100°C, do pekáče jsem položila nádoby s parfait, do pekáče jsem nalila vodu, aby nádoby byly ponořené zhruba do poloviny a pekla asi 3/4 hodiny, dokud směs neztuhla.
- Na hotové parfait jsem nalila v tenké vrstvě rozpuštěné máslo a nechala pomalu vychladnout.
Pamatujte, že tato verze je základní a rozhodně nic nezkazíte, pokud před pečením přidáte například ořechy, nebo třeba sušené ovoce. Stejně tak můžete kachní játra nahradit třeba kuřecími nebo krůtími.
Krásná mistička na paštiku ta se na to báječně hodí, naprosto mě uchvátila :)
OdpovědětVymazatNo mě taky, chodila jsem kolem ní několik měsíců a nakonec jí musela koupit
VymazatJak dlouho ta pastika v lednici vydrzi? Odhadem
OdpovědětVymazatDa se i týden
VymazatDiky moc :) a muzu misto pasirovace pouzit normalni sitko?
VymazatUrčitě ano, bude to jen trochu víc práce ;)
Vymazat