19. října 2014

Cuketovo-čokoládový chlebíček


Já nemám zahradu, to asi víte. Ale stejně jako roky předtím, i letos bylo léto dělané na nadúrodu cuket a dýní. No takže jsem, kromě toho, že jsem si sama nakoupila na farmářském trhu, dostala od okolí hned několik exemplářů cuket. Takže byly cuketové bramboráky, cuketová sekaná (hned několikrát) a spousta dalších slaných dobrot s cuketou, až už mi lezla krkem.

Jak jsem tak přemýšlela, co s posledním kusem, co jsem doma měla, napadlo mě zkusit sladkou variantu. Proč ne? Našla jsem na internetu dobrý recept, tak jsem to zkusila. A bylo to vynikající! Nikdo by nepoznal cuketu. Ani v tom vlastně není čokoláda, jenom kvalitní kakao, ale jako čokoláda to chutná. Ale ta dobrota. Pokud máte rádi vláčné buchty, bude to přesně pro vás.



Na klasickou chlebíčkovou formu jsem potřebovala:
  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku holandského kakaa
  • lžičku jedlé sody
  • špetku soli
  • lžičku mleté skořice
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla, zchladlého

  1. Najemno nastrouhanou cuketu jsem rukama vymačkala, aby z ní odešla přebytečná voda. Všechny ingredience jsem opatrně smíchala v míse vařečkou, aby vzniklo polotekuté těsto, které jsem vlila do chlebíčkové formy.
  2. Takto připravenou formu jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C, kde jsem chlebíček pekla asi 50 minut, dokud špejle nevyšla při testu z těsta čistá. Hotový chlebíček jsem nechala vychladnout a pomocí nože jsem objela formu dokola, abych pomohla chlebíčku ven.



2 komentáře:

  1. Myslíte, že by recept mohl fungovat i jako korpus na dort?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, jen bude hutnější a vláčnější než klasický piškot třeba.

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)