Jaký máte vztah k řepě? Vsadím se, že buď ji milujete nebo nenávidíte, řepa je totiž jedna z těch věcí, na které musíte mít vyhrocený názor. Jestli ji milujete, tak není co řešit a musíte se začíst dál. Já se naštěstí řadím mezi milovníky řepy, klasická zavařená kyselá řepa z jídelny nebo doma při obědě mi hrozně chutná a vždy chutnala. Dokonce vždy, když nějakou zavařenou řepu otevřu, zápasím s nutkáním celou tu skleničku sníst jen tak naposezení.
Není tedy divu, že jsem si zamilovala i pečenou řepu, je to další úžasný rozměr, který této surovině můžete dát. Výborná je jen tak upečená s trochou oleje, povýšit ji však můžete ještě více, pokud ji po upečení krátce namarinujete. V salátu prostě božské!
Na 4 porce jsem potřebovala
- 4 menší červené řepy
- 4 menší brambory
- 2 lžíce oleje + 1 navíc k marinování
- lžíci balzamikového octa
- lžičku medu
- sůl a pepř
- balení baby špenátu
- lžíci citronové šťávy
- čerstvý kozí sýr
- pyramidovou sůl
- Řepu jsem si omyla, oloupala a nakrájela na měsíčky, promíchala ji se lžící oleje a rozložila na pečící papír. Brambory jsem důkladně omyla, nakrájela na kousky, promíchala s druhou lžící oleje a přidala bokem k řepě na pečící papír. Oboje jsem pekla v troubě předehřáté na 200°C asi 25 minut dozlatova.
- Během pečení jsem si připravila marinádu - promíchala jsem olej s balzamikovým octem, medem, trochou solí a pepře. Ještě horkou řepu jsem přendala z plechu do marinády a nechala asi 5 minut odležet.
- V míse jsem zakapala špenát citronovou šťávou a rozdělila jsem jej na talíře. Na něj jsem položila kousky brambor a marinované řepy, poházela čerstvý kozí sýr a celý salát jsem pokapala ještě zbytkem marinády z řepy. Navrch patří ještě trocha pyramidové soli, díky níž to správně křupne.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)