K podzimu neodmyslitelně patří dýně, takže recepty z ní se tu dříve nebo později musely objevit. Já mám dýni moc ráda, protože není složitá na přípravu, stačí ji povařit s vývarem na polévku nebo upéct jen tak v troubě. A právě upečenou dýni budete potřebovat, pokud se pustíte do následujícího receptu.
Dýňové gnocchi nejsou nic náročného, v podstatě vařené brambory nahradíte pečenou dýní. Pokud máte rádi klasické italské gnocchi, tyhle si zamilujete. Gnocchi z dýně jsou možná trochu žvatlavější, ale zato vynikající chutí, kterou stačí už jen zlehka doladit. Já jsem je jen zakápla olivovým olejem, citronovou šťávou a dokončila pepřem a parmazánem. Efektní, jednoduché a výborné. I když fantazii se meze nekladou.
Na 4 porce jsem potřebovala:
- asi polovinu větší dýně hokkaido (po upečení bude třeba hrnek pyré)
- trochu olivového oleje
- 2-2,5 hrnku hladké mouky
- špetku muškátového oříšku
- sůl
- Dýni jsem vydlabala, nakrájela na kousky, pokapala olejem a nechala v troubě předehřáté na 200°C péct do měkka asi hodinu. Hotovou dýni jsem rozmixovala najemno ponorným mixérem a nechala zchladnout.
- Rozmixované dýňové pyré jsem v míse zpracovala spolu s moukou, muškátovým oříškem a solí v nelepivé těsto, které jsem rozdělila na čtvrtiny. Z každé části jsem na pomoučeném vále vytvořila váleček, který jsem nakrájela na kousky. Každý nok jsem pak ještě lehce zmáčkla vidličkou, aby se na něm vytvořily rýhy.
- Takto připravené nohy jsem uvařila v osolené vroucí vodě. Hotové noky poznáte, když vyplavou na hladinu. S čím budete podávat je na vás, poměrně primitivní tip naleznete v úvodu.
Je to vlastně zelenina schovaná do přílohy, a i když u nás zelenina nikomu nevadí, věřím, že někomu se tento fígl bude hodit, a do svých blízkých tak dostane nějaké ty vitamíny jako bonus.
A navíc, je to lahoda!
Mnhmm, vypadají skvěle, určitě vyzkouším! Dýni miluju, ať už kvůli nádherné barvě tak hlavně kvůli skvělé chuti. Ještě že už bude te podzim :o)
OdpovědětVymazatVýborný recept.Vyskúšam :)
OdpovědětVymazatDíky za recept. Byly mňamózní :-)
OdpovědětVymazatMám radost!
Vymazatúžasní, úžasné, nepřekonatelné,,, dcerenka mi říkala, jak to že je nejíme už věky? :)) díky moc!!! karin
OdpovědětVymazatJsou výborné, příště přidám mouku postupně, měla jsem je trochu tužší. Podáváno s omáčkou z rajčat s bazalkou a oregánem a parmazánem. ;) Díky za inspiraci
OdpovědětVymazatDost záleží na vlhkosti dýně :)
VymazatMala rada, kdyz nahradite hladkou mouku hrubou tak nebudou noky tak mazlave. Jinak je to vinikajici napad a vsem ho doporuciji.
OdpovědětVymazatDíky za tip ;)
Vymazatsuper
OdpovědětVymazat