Tyhle lasagně jsem před časem publikovala na výborném internetovém serveru worn.cz, a protože by rozhodně neměl chybět i tady, tak tady je. Recept jako takový má celkem zajímavou historii.
Před lety jsem si velmi ráda čas od času v oddělení mražených potravin kupovala balení hotových lasagní s grilovanou zeleninou, které se jen dopekly v troubě. Byly opravdu famózní! Mezi mraženými potravinami byly kvalitou úplně někde jinde, bylo to tak jediné jídlo, které jsem se odvážila mražené koupit. No a u nás je pak přestali prodávat. Dlouhou dobu jsem smutně pokukovala v mrazáku, než jsem se nakonec odhodlala pro vlastní výrobu. A víte co? Byly opět famózní!
Na 6 porcí, mísu 30x25cm jsem potřebovala:
- 1 větší cuketu
- 1 větší lilek
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- olivový olej
- balení lasagní
- malou cibuli
- stroužek česneku
- 2x400g konzervu sekaných rajčat
- tymián
- sůl, pepř
- špetku chilli
- 300ml mléka
- 60g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- špetku muškátového oříšku
- 2 koule mozzarelly
- 100g parmazánu
- Cuketu a lilek jsem nakrájela na plátky silné asi půl centimetru, papriky na tenké plátky. Takto připravenou zeleninu jsem ogrilovala na troše olivového oleje na grilovací pánvi (jde to i na kontaktním grilu), dokud se na nich neobjevila výrazná opečená mřížka.
- Nadrobno nasekanou cibuli a česnek jsem zpěnila na oleji a přidala sekaná rajčata a tymián. Omáčku jsem na mírném ohni provářela minimálně 20 minut, ideálně tak ¾ hodiny, na závěr dosolila, opepřila a přidala chilli. Během vaření jsem přidala i trochu vody, aby byla hotová omáčka polotekutá.
- Na bešamel jsem rozpustila na pánvi máslo, přidala mouku a za stálého míchání připravila světlou jíšku. Po malých dávkách jsem vmíchala mléko a nakonec dosolila a přidala muškátový oříšek.
- Začala jsem skládat ingredience do mísy. Začala jsem trochou rajčatové omáčky, na níž jsem rozložila část lasagní. Pokračovala jsem asi polovinou rajčatové omáčky, přidala polovinu plátků zeleniny, plátky mozzarelly a polovinu bešamelu. Vše jsem přikryla plátky lasagní a pokračovala zase omáčkou, zeleninou, mozzarelou. Celou mísu jsem zakončila bešamelem. Navrch jsem pak nastrouhala parmazán a zapékala v troubě předehřáté na 200°C asi 45 minut.
Hm tohle by mi dneska bodlo...mňam
OdpovědětVymazatJe to lahoda!
VymazatBešamel je pro mě další kuchařská výzva. :) V pátek jsem v Dobrém ránu na ČT2 odpověděla na anketní otázku, co zvládám levou zadní, co se mi dřív zdálo těžké, napsala jsem vaření a pečení... a vyhrála hrneček. :)
OdpovědětVymazatTo je pěkné :)
VymazatAhoj :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na právě zahájenou giveaway. Budu ráda, když se zůčastníš ! :) Corculum♥
OdpovědětVymazatLasagne jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel, určit tento recept ráda vyzkouším
OdpovědětVymazat