Fazolové pomazánky mne oslovily už když jsem byla před lety vegetariánkou. Dlouho jsem se k nim nevrátila, až nedávno jsem zkoušela pomazánku vlastní výroby, kde se používaly právě fazole a k tomu citron. A byla to láska na první ochutnání!
No, zapátrala jsem ještě po internetu a popřemýšlela o mých oblíbených chutích, které by byly s fazolemi a citronem kompatibilní, a vznikla tato pomazánka. Nejlepší bude na křupavé bruschettě nebo toustu, dokážu si ji ale představit i s italskými tyčinkami grissini. Přímořské chutě a jednoduchá příprava, to je moje motto.
Na 4 předkrmové porce nebo 1 dávku na večírek jsem potřebovala:
- plechovku máslových fazolí ve slaném nálevu
- 4 sušená rajčata v oleji
- 4 lžíce citronové šťávy
- snítku rozmarýnu
- olivový olej
- sůl a pepř
- Fazole jsem nechala důkladně okapat, vložila jsem je do misky a šťouchadlem na brambory nahrubo rozmačkala. Pak jsem k nim přihodila kousky nakrájených sušených rajčat.
- Fazole s rajčaty jsem zakápla citronovou šťávou, přidala nasekaný rozmarýn, dosolila a opepřila. Nakonec jsem pomazánku zalila trochou olivového oleje a promíchala. Další olej jsem ještě přidala navrch otoustované bruschetty s pomazánkou.
Tyjo, to vypadá úplně výborně! Ani ne tak moc "složité" suroviny. :-)
OdpovědětVymazatMyslíš, že bych to mohla udělat z čerstvě uvařených fazolí? Ty mám doma, konzerva se mi moc nechce kupovat. :-)
Určitě ano ;) já jsem jen lenoch
Vymazat