Nedávno jsem na internetu objevila lákavou fotku tzv. bruschetta baru (čti brusketa), tedy takového švédského stolu, kde si na bruschettu můžete naložit, co jen chcete. Bruschetty všichni asi znáte, je to vlastně taková italská lehčí verze našich topinek.
Co se bruschett týče, ideální je použít bílý italský chleba, variantou taky může být francouzská bageta. Já poslední dobou čím dál častěji místo nich používám tenké plátky kváskového chleba. Bruschetta bar je výhodnou věcí, když pořádáte nějakou párty nebo třeba piknik, protože každý si tu svou bruschettu vytvoří sám, takže se nemusíte moc starat.
Pokud vás tedy nebaví jen bruschetta s rajčetem, zkuste další variace. Množství neuvádím, je třeba se nechat vést vlastními instinkty a množství upravit počtu i apetitu strávníků. Na tyhle horké letní dny je to občerstvení jako stvořené!
Na bruschettu:
- tenké plátky kváskového chleba
- olivový olej
Chléb jsem pokapala olejem a nechala v kontaktním grilu ogrilovat (jde to i na grilovací pánvi) do křupava.
Na cuketu:
- velmi tenké plátky cuket
- olivový olej
- sůl
- citronová šťáva
Cukety jsem na oleji dozlatova opekla z obou stran, osolila jsem je a na talíři pokapala citronovou šťávou.
Na česnekové houby:
- žampiony na plátky
- olivový olej
- česnek
- sůl
Žampiony jsem na oleji opekla spolu s česnekem, když se odpařila voda, dosolila jsem je a naložila do misky.
Na hráškovou pomazánku:
- mražený hrášek
- parmazán
- sůl
Hrášek jsem nechala rozmrazit, vymačkala jsem z něj přebytečnou vodu a v mixéru lehce nahrubo promixovala s parmazánem. Pomazánku jsem dosolila a přidala k ostatnímu.
Na marinované olivy:
- zelené olivy s peckou
- nasekané chilli papričky
- olivový olej
V misce jsem promíchala trochu oleje s chilli papričkami a olivami a nechala marinovat.
Bruschetta bar doplní:
- rajčata
- balzamikový ocet
- parmazán
- sušená šunka
- různé druhy sýrů
Vše nandejte pospolu a nechte osazenstvo vyrábět vlastní kombinace chutí.
Tak tohle by bylo něco pro mě :) Sedět na zahradě s rodinou u stolu plného dobrot, nakládat si, co hrdlo ráčí, na křupavý chleba, pít k tomu vychlazené bílé víno a povídat...
OdpovědětVymazat