24. června 2014

Svěží salát s okurkou a lichořeřišnicí


Už je v plném proudu doba, kdy začíná být dostatek ovoce a zeleniny, které mají autentickou chuť, jíž můžeme nechat vyniknout v jednoduchých salátech. Ach ty saláty! V hlavě mám hned několik zajímavých kombinací, o něž se chci s vámi podělit. 


Tak třeba nedávno jsem získala čerstvou lichořeřišnici. Pokud jí neznáte, velmi krásně kvete a dá se pěstovat jako okrasná květina na zahradě. Kromě toho, že je považována za velmi účinné přírodní antibiotikum a byla tím jediným, co mi spolehlivě zabralo na moje vleklé problémy s močovými cestami, taky pekelně dobře chutná. 

Přirovnala bych jí k říznější ředkvičce. Nejchutnější jsou tenké stonky od listů a květy, takže jestli někde potkáte lichořeřišnici, šup s ní do salátu! Taky se dá celkem dobře skladovat pokropená troškou vody v sáčku, kde v lednici vydrží několik dní.


Na 2 porce salátu jsem potřebovala:
  • 1/2 salátové okurky nakrájené na tenké plátky
  • hrst stonků, květů a lístků lichořeřišnice

na zálivku:
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citronu
  • několik lístků koriandru, nasekaných najemno
  • sůl a pepř

Na talíře jsem pokladla plátky okurky a přidala lichořeřišnici. V misce jsem smíchala všechny ingredience na zálivku, kterou jsem pokapala salát a mohla jsem servírovat. Jednodušeji to už snad ani nejde...

.............................................................................................................................................................

  • Pokud taky míváte problémy s močovými cestami, vyrobte si tinkturu z lichořeřišnice. Stačí naložit listy, stonky a květy do vysokoprocentního alkoholu a nechat na světlém teplém místě macerovat 14 dní. Potom slijte a uchovávejte v temnu. Mě obvykle stačí pár kapek na lžičku když cítím přicházet problémy. Kam se hrabou brusinky!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)