V zimě jsem na internetu narazila na tento dort a naprosto mě uchvátil. Je plný čokolády a možná netradičně sestavený tak, že korpus se krémem neplní, ale spolu s ním rozdrobí a promíchá. Přidejte k tomu voňavé jahody v sezóně a vznikne jednoduše nebe.
Od února jsem pořád čekala na nějakou pěknou událost, kam by se tenhle dort hodil, a zatím jsem se na něj jen tak chodila dívat. A taky samozřejmě na sezónu našich voňavých jahod. No není to krása, ovoce zas chutná po ovoci, zelenina po zelenině. Obojí se tak krásně sešlo včera, kdy táta slavil narozeniny, takže jsem se konečně mohla dát do díla. A vzniklo přesně to, co jsem čekala, pekelně nebeský vláčný dort s jahodami.
Na formu o velikosti 20cm jsem potřebovala
na korpus:
- hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/4 hrnku kakaa
- lžičku jedlé sody
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce
- půl hrnku podmáslí
- půl hrnku silné kávy
- 1/4 hrnku oleje
na ganache:
- 300g mléčné čokolády
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
na dohotovení:
- hrst jahod na kostičky
Příprava korpusu je velmi jednoduchá, nejprve je třeba předehřát troubu na 180°C. V míse jsem pak smíchala všechny ingredience na korpus a nalila je do formy vyložené pečícím papírem. Korpus jsem pekla asi 35 minut, dokud špejle nevyšla z korpusu suchá. Hotový korpus jsem nechala vychladnout a rozdrobila jsem jej do mísy.
Mezitím jsem si v hrnci přivedla k varu smetanu, stáhla jí z plotny a vmíchala do ní na kousky nalámanou čokoládu. Ganache jsem nechala taktéž trochu zchladnout a 2/3 z ní jsem vmíchala do korpusu, ke kterému jsem ještě přidala kousky jahod.
Hotový korpus s krémem jsem vtlačila do rozevíratelné dortové formy a dala na 2 hodiny do lednice ztuhnout. Dort jsem pak vyklopila a potřela jej zbylou ganachí.
Myslíš, že to pujde vyklopit ze silikonový formy?
OdpovědětVymazatDala bych si pod to pro jistotu pečící papír ;)
VymazatTen vypadá božsky! :) Zkusím ho :)
OdpovědětVymazatUpečeno, trůní si v lednici na půl sněženo a nevypadá sice božsky (estetický dojem není jako na obrázku), ale chutná úplně božsky! :) Dík za bezvadný recept.
OdpovědětVymazatMarkéta
No je to asi nej dort co jsem kdy dělala!
VymazatZrovna jsem si ho dala ke kávě, fakt luxus :-)
OdpovědětVymazatJe opravdu nezapomenutelný ;)
Vymazatvypadá úžasně...láká mě vyzkoušet.. Šlo by s hořkou čokoládou?
OdpovědětVymazatMyslím si, že ano. A třeba i půl na půl ;)
Vymazatzajímavé!! o víkendu jdu na to... čím byste nahradila podmáslí??
OdpovědětVymazatkefírem nebo z části jogurtem a mlékem
VymazatMůj nejoblíbenější dort vubec :) dělala jsem uz mockrát ♥️
OdpovědětVymazatMůj vlastně taky, jsem ráda, že je to hit!
VymazatŠlo by to myslíte i s mraženými jahodami, kdybych je nechala vykapat, nebo to bude moc vodnaté?
OdpovědětVymazatPřiznám se že tady to chce opravdu čerstvé ovoce, když ne jahody, tak třeba maliny... z mražených to nebude dobré.
Vymazat