Jak to tak vypadá, aprílové počasí konečně dorazilo a splnilo své, kroupy střídá sluníčko, sluníčko déšť a tak stále dokola. Tak nějak to k jaru patří a člověk se rozhodně nenudí. Je to předzvěst skvělého období, kdy se nabídka zeleniny rozšíří o čerstvé dobré kusy a na to se upřímně těším. Dnešním receptem vás chci inspirovat právě na ty nadcházející dny, protože zelenina hraje ve špagetách jednoznačné prim.
Kdysi jsem podobný recept zahlédla na internetu a moc se mi to spojení zalíbilo, takže jsem ho měla v hlavě, dokud nebyla ideální chvíle. Je to taková nenásilná, a myslím, že povedená fúze Francie s Itálií. Jelikož jde o chuťově vyladěné jídlo, dávejte si především pozor na výběr ingrediencí. Čerstvá zelenina, dobré těstoviny a kvalitní olivový olej jsou nutností, třeba olej jsem použila v biokvalitě, konkrétně tento z e-shopu edelikatesy.cz.
Na 4 porce jsem potřebovala:
- 5 lžic olivového oleje
- 2 jarní cibulky
- 1 velký lilek (asi 400g)
- 1 cuketu (asi 300g)
- 1 červenou papriku
- 2 velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- provensálské bylinky
- sůl a pepř
- špagety v množství pro čtyři
- parmazán
Nejprve jsem si lilek, cuketu, jarní cibulku, červenou papriku a rajčata nakrájela na podobně velké kousky o velikosti asi 2x2cm. Na olivovém oleji jsem začala opékat cibulku, po 2 minutách jsem přidala lilek a spolu je promíchávala a opékala ještě další asi 4 minuty. Podle potřeby jsem přilévala trochu oleje, aby se zelenina nepřipékala.
K lilku jsem přidala papriku, cuketu a rajčata a nechala je spolu dusit, dokud se rajčata nezačala rozvářet a vytvořila hustou omáčku. Do ratatouille jsem přidala nadrobno nasekaný česnek a provensálské bylinky, osolila a opepřila, nechala prohřát a dala stranou.
Mezitím jsem si uvařila špagety v osolené vodě al dente, čerstvě slité jsem je smíchala s ratatouille a podávala zasypané parmazánem.
Musím určitě vyzkoušet, je to adept na oblíbené jídlo :)
OdpovědětVymazatZkus, já je mám taky moc ráda
VymazatTakové těstoviny dělám doma často a za mě patří do TOP 5 jídel! Skvělé, rychlé a jednoduché! Doufám, že si tenhle recept přečte co nejvíc lidí co ho ještě neznají, protože takhle jsou těstoviny vážně famózní :o)
OdpovědětVymazatJe to vyladěné jídlo prostě :)
VymazatZkusila sem a je to vynikajici.
OdpovědětVymazatTo mám radost!
Vymazat