Asi už jste zjistili, že pro polévky mám slabost. S oblibou mám nejvíc asi takové hustší, které mohou s menší přílohou sloužit jako hlavní jídlo, takže nemusíte složitě přemýšlet, co připravovat potom. Jednoduše vše postupně nahážete do jednoho hrnce a nemusíte se moc starat. V zásobě se mi nakupily dva recepty na polévky, mrkvová z Maroka a cizrnová původem z Řecka. Řecko ale navštívíme někdy jindy (máte se rozhodně na co těšit), dnes zavítáme do Maroka. Jste připraveni?
Podobně jako rajčatových polévek, je i receptů na mrkvové polévky nespočet. Zatím jsem neochutnala nějakou, která by mi nechutnala. Tady je mrkev dochucená tradičními marockými chutěmi, takže rozhodně není fádní. Právě naopak, je to pecka! Recept jsem objevila zde.
Na 4 porce polévky jsem potřebovala:
- 2 lžíce olivového oleje
- půlku červené papriky
- 3 větší mrkve
- stroužek česneku
- 1 střední cibuli
- půl lžičky skořice
- lžičku sušeného drceného koriandru
- půl lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- půl lžičky kurkumy
- zeleninový vývar dle potřeby
- polovina konzervy kokosového mléka
- sůl a čerstvý koriandr na dokončení
Na oleji jsem na mírném plameni nechala změknout na kostky nakrájenou papriku, mrkve, česnek a cibuli. Během opékání jsem zeleninu míchala, aby se opekla a změkla rovnoměrně. Asi po pěti minutách jsem přidala skořici, koriandr, zázvor a kurkumu a chvilku míchala, aby se koření opeklo a obalilo zeleninu.
Obsah hrnce jsem pak zalila vývarem, aby byla zelenina pod hladinou, a nechala provářet, dokud zelenina dostatečně nezměkla. Polévku jsem nakonec rozmixovala ponorným mixérem dohladka, vrátila ji na plotnu, přilila kokosové mléko a přivedla k varu, případně jsem ji ještě podle hustoty rozředila trochou vývaru. Hotovou polévku jsem podávala zasypanou čerstvým koriandrem.
Abych řekla pravdu, tak jsem mrkvovou polévku snad ještě neochutnala... O důvod víc ji zkusit, mám ráda polévky ve kterých je kokosové mléko :o)
OdpovědětVymazatBezvadna, diky za recept!
OdpovědětVymazatJe výborná, rádo se stalo ;)
VymazatDiky moc za recept, vcera jsem varila a moc nam chutnala. Dokonce i manzelovi, ktery neni zrovna na nove chute ale spis na ceskou klasiku, ale sam pochvaloval a ze mam tuto polevku rozhodne zaradit do naseho jidelnicku. Opravdu moc dobra :) (z receptu jsem teda akorat vynechala cervenou papriku, protoze jsem zrovna doma nemela)
OdpovědětVymazatTaky jí mám moc ráda, příště zkuste přidat i tu papriku, dává polévce zajímavý rozměr
Vymazat