20. dubna 2014

Velikonoční nádivka


Velikonoční pondělí je už za dveřmi, a tak se vsadím, že všichni finišujete s přípravami. Beránek, mazanec, barevná vajíčka a nádivka k Velikonocům tak nějak patří. Abych řekla pravdu, my doma Velikonoce právě moc neprožíváme, ani vlastně nevím proč. Možná, že už jsme jako děti odrostly a sami děti ještě nemáme.

Co ale nesmí na Velikonoce doma chybět, to jsou rozhodně již zmíněná velikonoční jídla. Mazance a beránky peče maminka (díky mami, už jsou z poloviny snědené) a letos jsem se já soukromě pustila do nádivky. V tuto dobu již může být nádivka pestrá, protože všechno okolo začíná rašit a pučet, proto stačí vyběhnout ven a natrhat, co zrovna roste. 


Přidat tak můžete zelenou petržel, mladé kopřivy, baby špenát nebo třeba sedmikráskové a pampeliškové listy. Vždycky ale nakonec vznikne jarem vonící nádivka, kterou můžete jíst jako další přílohu třeba k masu, já ji mám ale ráda s listovým salátem jen tak. Pokud máte rádi nádivku vláčnější, přidejte dvojí množství smetany, jinak bude poměrně sušší, křupavější.


Na nádivku pro čtyři jsem potřebovala:
  • 5 rohlíků
  • 2 vejce, oddělené bílky a žloutky
  • 50ml smetany 
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • 200g uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • 2 hrsti zelených bylinek (kopřivy, petržele,...)
  • máslo na vymazání formy

Rohlíky jsem si nakrájela na kostky a vložila je do mísy, přidala jsem k nim žloutky, smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Nakonec jsem ještě přihodila uzené maso a nasekané bylinky a vše jsem spolu dobře promíchala.

Mezitím jsem z bílků ušlehala tuhý sníh, který jsem pak opatrně vmíchala do rohlíkové směsi. Zapékací nádobu jsem vymazala máslem a nádivku do ní navršila a její povrch uhladila.

Pekla jsem ji v troubě předehřáté na 190°C dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)