Ano, ano, už i mě dostihla ta horečka jménem medvědí česnek. Byla jsem tak trochu zelená závistí, když se všechny blogy začaly naplňovat recepty, jak naložit s touto skvělou sezónní bylinkou, a já jsem na něj nikde nemohla narazit. Rozhodila jsem sítě po známých a neznámých a přesto jsem nedostala tip, kam zajít jej natrhat.
Vydala jsem se proto s mamkou v neděli na procházku a doufala, že se mi poštěstí. A poštěstilo! Nejprve jedno malé místečko s pár lístky, ale potom hotová záplava medvědího česneku před očima. Takže zásobu jsem si vytvořila a teď můžu připravit třeba pesto, které česnek uchová na delší dobu. Jelikož ale receptů na pesto najdete momentálně spoustu, podělím se s vámi o recept na suflé.
Měla jsem z něj trochu strach, přeci jenom, vyběhne, nevyběhne a když vyběhne, nespadne potom? Všechno se ale dobře podařilo a byla to lahůdka. Ze suflé už nemám strach a budu ho dělat mnohem častěji. A vy?
P.S.: Pokud hledáte medvědí česnek, hledejte ve vlhkých listnatých lesích.
Na 2 porce jsem potřebovala:
- trochu másla
- velkou hrst listů medvědího česneku
- 35g másla
- 25g hladké mouky
- 150ml mléka
- trochu soli
- špetku muškátového oříšku
- 30g dobrého sýra na strouhání + navíc navrch
- 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
Na troše másla jsem nechala zavadnout nahrubo nasekaný medvědí česnek. Když změkl, vyndala jsem ho stranou. Na stejné pánvi jsem rozpustila máslo a nechala na něm opražit mouku, aby vznikla světlá jíška. Pomalu jsem pak přilévala mléko a míchala, až se vytvořil hladký bešamel.
Do bešamelu jsem přidala muškátový oříšek, trochu jsem ho osolila a přidala k česneku. Směs jsem nechala vychladnout a vmíchala do ní nastrouhaný sýr a dva žloutky. Vedle jsem si ušlehala bílky na sníh a opatrně je vmíchala do směsi.
Troubu jsem si předehřála na 180°C, keramické zapékací misky vymazala trochou másla a vysypala moukou. Směs jsem do nich rozdělila, posypala ještě trochou strouhaného sýra a dala péct do trouby na 30-40 minut dozlatova. Směs vyjde tak, že bude asi centimetr pod okrajem, protože během pečení dost povyskočí.
Během pečení neotvírejte troubu, hrozí, že suflé spadne (trochu klesne ještě po vyndání z trouby). Servírovala jsem je teplé.
vypada to moc dobre
OdpovědětVymazat