Tohle je recept pro mojí maminku, i když věřím, že inspiraci v něm naleznete i vy. Nedávno jsem se totiž pustila do výroby labnehu, no a jelikož jsem ho měla nějak víc, než bychom spotřebovali, jednu skleničku dostali i rodiče. No a pak mi jednou zvonil telefon, že jako ten sejra je fakt moc dobrej!
Labneh je arabský sýr vyrobený z jogurtu, hodit se vám bude na posezení s přáteli nebo třeba nějakou oslavu, kde se chcete blýsknout domácí výrobou. A nepotřebujete k němu moc ingrediencí, přesto (nebo právě proto) je to lahoda. Recept jsem objevila v posledním Apetitu a samozřejmě si ho trochu upravila.
Na 2 skleničky labnehu jsem potřebovala:
- litr hustého jogurtu
- lžičku soli
- 2 stroužky nasekaného česneku
- kůru z poloviny citronu
- čerstvé bylinky podle libosti (třeba mátu, oregano, tymián...)
- olivový olej
Do připraveného jogurtu jsem vmíchala sůl a česnek, přidala jsem citronovou kůru a také trochu nasekaných čerstvých bylinek. Jogurt jsem promíchala a nalila do jemným plátýnkem vyloženým cedníkem. Cedník jsem umístila nad misku, aby mohla odtékat syrovátka a nechala vykapat asi 2 dny v lednici.
Z vykapaného jogurtu jsem si pomocí lžíce nebo i rukama vyválela menší kuličky, které jsem naskládala do skleniček. Obložila jsem je ještě čerstvými bylinkami a zalila olivovým olejem.
Labneh se dá jíst v podstatě hned, ideálně s pita chlebem nebo jiným pečivem. V lednici ale takto vydrží i několik dní.
Ráda bych se zeptala, jakou značku jogurtu si zvolila? Děkuji :) vypadá to dobře ^^
OdpovědětVymazatTeda značku už nevím, ale samozřejmě to byl vícetučný jogurt, asi 10% :)
VymazatZajímavý recept
OdpovědětVymazat