Můj vztah k indické kuchyni asi znáte, je totiž veskrze pozitivní a já se s ním zrovna netajím. Nejspíš jsem v minulém životě žila v Indii a asi mi to zůstalo, protože jinak si to nedokážu vysvětlit. Miluju ta kořeněná jídla v omáčkách, bez omáček, rájtu, nejrůznější placky, no prostě všechno. Mohla bych o indické kuchyni básnit do aleluja...
Když už zajdeme do indické restaurace, obvykle si dávám jehněčí maso v omáčce různé ostrosti podle momentálního rozpoložení, doma pak většinou přecházím k vegetariánským variantám. Jednou se s vámi podělím o naprosto vymazlený recept na palak kofta (oříškové knedlíčky ve špenátové omáčce), dnes ale přichází na řadu korma z lilků.
Samo o sobě by mě asi nenapadlo do omáčky dávat lilek jako hlavní zeleninu, ale když jsem recept viděla v kuchařce Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu, bylo rozhodnuto. Pokud s indickou kuchyní teprve začínáte nebo máte raději jemnější chutě, tohle je přesně jídlo, které byste měli zkusit. Jako příloha je ideál rýže nebo třeba naan.
Na dvě porce jsem potřebovala:
- olej
- stroužek česneku
- menší cibuli
- asi 1cm kořene zázvoru
- půl lžičky mletého římského kmínu
- půl lžičky kurkumy
- 1,5deci kokosového mléka
- 200g konzervy sekaných rajčat
- 1 větší lilek
- sůl
- čerstvý koriandr
Na oleji jsem nechala asi 3 minuty opéct nahrubo nasekanou cibuli, česnek, zázvor a římský kmín. Nakonec jsem přisypala kurkumu a nechala všechny suroviny obalit žlutavou barvou.
Do hrnce jsem přidala kokosové mléko spolu se sekanými rajčaty a vše jsem ponorným mixérem rozmixovala na hladkou omáčku. K ní jsem přidala na větší kostky nakrájený lilek a společně je na mírném plameni dusila asi 20-30 minut, dokud lilky nezměkly. Možná bude třeba přilít během dušení trochu vody, ale nenechte se zmýlit hned na začátku, protože lilky dost vody pustí samy o sobě.
Když se lilky podusily a omáčka zhoustla, už jsem jí jen dosolila a podávala posypanou koriandrem.
Mňam tak tohe vypadá na víc než zajímavý recept :)
OdpovědětVymazatUž jsem jí dělala několikrát, je super
VymazatIndickou kuchyni mám taky ráda. :-) Kamrádka tam jezdí na služebky, takže občas doveze i nějakou tourist friendly dobrotu na ochutnávku nebo koření :-) Nicméně super jsou i marocké a všeobecně orientální chutě :-)
OdpovědětVymazatTo se máš ;)
VymazatTak tohle mě hodně zaujalo! Určitě vyzkouším, k indické kuchyni mám taky vřelý vztah :o).
OdpovědětVymazatA hlavně to kokosové mléko, mňam!
No mám v zásobě hned pár dalších receptů
Vymazat