20. března 2014

Hořčičný dresing s medem na salát


Už jsem psala o tom, že se blíží sezóna salátů, no a co je nedílnou součástí dobrého salátu? Samozřejmě dresing. Příjemně všechnu zeleninu dochutí, takže máte úplně jiný dojem z jídla, které jíte. 

Dresing nebo-li zálivka je od anglického slova dress, tedy obléknout. Salát je tedy třeba v dresingu pořádně obalit, aby se dostal na všechnu zeleninu a případné další části. V restauracích si salát dávám jen občas přesně proto, že nedokáží tuto základní poučku dodržet a já si nechci salát přehazovat po talíři.


Chci se s vámi podělit o můj nejoblíbenější recept na dresing, který už u nás tak zdomácněl, že ani nevím, kde jsem na něj přišla. Je chuťově tak bohatý, že vystačí i jen na jednodruhový salát třeba z rukoly nebo ledového salátu.


Na jednu dávku zálivky jsem potřebovala:

  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 4-5 lžic rostlinného oleje (obvykle dávám slunečnicový, ale za zkoušku stojí i olivový)
  • sůl a pepř

Příprava není vůbec náročná a pokud si opatříte i malou skleničku, nedá žádnou práci s mícháním. Stačí totiž všechny ingredience vložit do skleničky, uzavřít a tak 10 vteřin protřepávat, aby se vše dobře propojilo. 

Ve sklenici můžete zálivku i uchovávat, než přijde do salátu. Nevyplatí se totiž salát se zálivkou promíchávat moc dopředu, protože pak rychleji zvadne.

14 komentářů:

  1. Tenhle dresing doma taky dělám a je báječný!
    A nejradši ho mám právě jen s rukolou, přesně jak píšeš, je chuťově výrazný a k něčemu jednoduchému perfektní :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento dresink dělám skoro stejně, jen raději používám hrubozrnnou hořčici :-) Zrovna dnes ho mám k obědu se salátem z baby špenátu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Vyborna chuť, opravdu dobry recept...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobré ! Doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Stačí trochu zahřát v mikrovlnce nebo vodní lázni (z rychlovarné konvice), a pak stačí protřepat pár minut.

    OdpovědětVymazat
  7. Použila jsem řepkový olej a super, doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řepkový je vlastně taky vhodný, protože nemá výraznou chuť, ani mě tam nenapadlo ho napsat, asi proto, že ho nepoužívám :) Jsem ráda, že chutnal ;)

      Vymazat
  8. V jednoduchosti je dokonalost, je to výborné

    OdpovědětVymazat
  9. Výtečný dresing. Dlouho jsem hledala nějaký dresing na salát, všechny mně přišly moc kyselé, tento je výtečný a za 2 minuty hotový! Děkuji, už nebudu dělat jiný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, ano, pořád je to jeden z mých nejoblíbenějších :)

      Vymazat
  10. Místo medu dávám javorový syrup a chuťově ještě lepší !

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)