Dát si sendvič nebo plněnou bagetu, to mám čas od času opravdu ráda. Ale ne jen tak nějaký odfláknutý sendvič, mělo by na něm být vidět, že dal práci a byly na něj použity kvalitní suroviny. Pro mě je ideál teplý sendvič, prostě ne jen tak ledajaká plněná bageta z benzínky. Tohle všechno splňuje banh mi.
Banh mi je vlastně vietnamský sendvič, který se skládá z bílé francouzské bagety, často paštiky a typicky asijských surovin do náplně. Že se vám francouzská bageta nezamlouvá ve Vietnamu? No, budete se s tím muset smířit, tohle pečivo si našlo cestu k vietnamským srdcím díky francouzské nadvládě a banh mi je tak vietnamsko-francouzskou fúzí.
Tyto sendviče prý koupíte ve Vietnamu na každém rohu, každý stánek má vlastní originální recepturu. Já jsem po prostudování tuny receptů vytvořila vlastní verzi banh mi, takže pokud to nějací odborníci uvidí a nebude se jim to zdát, neukamenujte mě prosím. Takhle nějak si banh mi představuju já.
Na 2 bagety jsem potřebovala:
na maso:
- 200g prorostlého bůčku na tenké plátky
- 2 lžíce rybí omáčky
- lžíci tmavého cukru
- lžíci rýžového octa
- trošku sojovky
na nakládanou zeleninu:
- půl mrkve na julienne
- podobně velký kousek bílé ředkve (ideálně daikon) na julienne
- půl hrnku vlažné vody
- půl hrnku rýžového octa
- půl lžičky soli
- 2 lžičky cukru
na dokončení:
- 2 střední francouzské bagety
- vepřovou paštiku
- kus okurky na tenké podélné plátky
- majonézu
- čerstvý koriandr
Neprve maso, se kterým jsem začala o den předem. V míse jsem si promíchala rybí omáčku se sojovkou, rýžovým octem a cukrem a do nálevu dala marinovat maso. Druhý den jsem maso z nálevu vyjmula, rozložila ho na plech s pečícím papírem a dala ho grilovat pod gril v troubě dozlatova z obou stran (lepší je samozřejmě udělat si maso na grilu na ohni).
Mezitím jsem si připravila nakládanou zeleninu. Mrkev jsem spolu s ředkví osolila a promačkala tak, aby pustily šťávy u změkly. Opláchla jsem je a naložila do nálevu z vody, rýžového octa a cukru (tohle si můžete udělat i dopředu do zásoby).
Když se maso ugrilovalo, přistoupila jsem k sestavení sendviče. Bagetu jsem prořízla tak, aby z jedné strany zůstala v kuse, spodek jsem namazala vrstvou paštiky. Na paštiku jsem položila plátky okurky a kousky okapané naložené zeleniny. Na zeleninu jsem navršila plátky masa, zastříkla majonézou a přidala čerstvý koriandr. Bagetu jsem pak zavřela a servírovala.
Je to pořádná nálož čerstvého jídla, takže vydá spíš za hlavní jídlo než za svačinku. Pokud pak sendviče rozpůlíte, budou z nich ideální porce na párty nebo piknik. Jedno ale vím, budete chtít víc a víc. Já tenhle sendvič prostě miluju!
Krásný. Vietnamskou kuchyni mám moc ráda. A tohle bych si ted hned dala :) Musím ti taky pochválit tvoje fotky, jjsou den ode dne krásnější a vychytanější. :) Můžu se ještě zeptat, kde se dá sehnat taková ta škrabka na julienne proužky ? :) děkuju :)
OdpovědětVymazatJé dík, to mě moc těší! Abych se přiznala, tak tohle julienne jsem nakrájela na plátky a pak růčo na proužky, ale škrabku jsem kupovala v domácích potřebách a viděla jsem i u Vietnamců :)
VymazatŠkrabku na julienne prodává třeba Tescoma
VymazatVietnamskou kuchyni mám taky moc ráda.
OdpovědětVymazatPříležitostně ráda zkouším cokoliv z receptů a tenhle sendvič mi učaroval, takže si ho určitě připravím! :o)
Byl výbornej!
Vymazat