7. února 2014

Salát z divoké rýže


Tuhle rýži jsem kdysi dávno koupila ve zdravé výživě a vlastně ani nevěděla co s ní. Čas od času jsem jí přidala k normální rýži pro estetičtější dojem, ale ona si žádala jídlo, v němž bude moci zazářit sama za sebe.

Nakonec vznikl tento salát, který je úžasně jednoduchý a skvělý. Recept využívá žampiony, ale myslím, že sušené houby nebo ještě lépe čerstvé či zamrazené lesní houby budou zajímavou obměnou.



Na dvě porce jsem potřebovala:

  • velkou hrst divoké rýže
  • sůl
  • olivový olej
  • nasekaný stroužek česneku
  • svazek jarní cibulky
  • oregano
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 6 velkých hlaviček žampionů
  • rukolu a parmazán na dokončení

Nejprve jsem si dala vařit divokou rýži v osolené vodě do měkka, časově to trvá o něco déle než u klasické bílé rýže.

Na pánvi jsem na oleji nechala změknout na proužky nakrájenou jarní cibulku spolu s česnekem. Ty jsem pak zalila balzamikovým octem, přidala oregano a ocet nechala odpařit. K cibulce jsem přidala na kousky nakrájené žampiony a míchala, dokud nezměkly. Směs jsem dosolila a počkala na rýži.

Když se rýže uvařila, slila jsem ji a přidala k cibulce s houbami. Na plotně jsem vše promíchala a rýži nechala trochu opéct. Na talíři jsem hotový salát doplnila rukolou, hoblinami parmazánu a zakápla olivovým olejem. Salát je skvělý ještě teplý, ale i za studena určitě stojí za to. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)