A je to tady, už i na mě došlo, abych vám představila, jak jsem připravovala makronky. Právě o makronkách toho bylo napsáno již spousta a každá pořádná blogerka je prostě musela vyzkoušet. Takže je jasné, že i já!
Jejich příprava je obestřena tolika těžko ovlivnitelnými faktory, které jejich přípravu mohou naprosto zhatit, takže je jasné, že jsem měla strach a odhodlávala se na jejich přípravu více než rok. Nebyla lepší příležitost než dnešní Valentýn, abych se s vámi podělila o tu nebeskou dobrotu.
Makronky jsou francouzská specialita a za ty opravdu dobré si pěkně zaplatíte. Ani se není čemu divit, protože příprava je celkem komplikovaná. Já jsem si přečetla několik článků jak na ně a pak jsem to vzala tak jako, že když se nebudu klepat, co se nepovede, tak se mi to povede.
Takže během schnutí těsta jsem uvařila oběd a během pečení jsem ho snědla vsedě před troubou místo televize. A povedly se! Takže prosím, kochejte se, mějte se rádi a makronek se nebojte! Hezkého Valentýna!
Na asi 36 skořápek (18 makronek) jsem potřebovala:
- 50g mandlové mouky (já koupila v Lidlu, ale můžete si udělat i domácí)
- 50g moučkového cukru
- 40g bílků pokojové teploty
- 40g cukru krupice
Nejprve jsem si mandlovou mouku a moučkový cukr společně přesila přes jemné sítko do misky, což alespoň mě trvalo o mnoho déle, než jsem očekávala. Bílky jsem začala šlehat a když se začaly objevovat bublinky, pomalu jsem přisypávala krupicový cukr. Společně jsem je šlehala do středně tuhého sněhu, což trvalo asi 8 minut.
Do sněhu jsem metlou opatrně vmíchala mandlovou mouku s moučkovým cukrem, aby vznikla jednolitá hmota. Chce to míchat tak akorát do té doby, než se všechny suroviny propojí a pak hned přestat, prostě těsto nepřemíchat.
Z internetu jsem si vytiskla šablonu na makronky (stačí do vyhledávače zadat macaron template a vybrat jakou chcete) a položila ji na plech pod pečící papír. Těsto jsem si přendala do cukrářského sáčku s širší kulatou zdobící špičkou začala podle šablony dělat kolečka z těsta.
Když jsem měla hotovo, s plechem jsem párkrát bouchla o stůl, aby z něj odešly případné vzduchové bubliny, některé zbývající jsem ještě propíchla párátkem a zahladila případné hrboly a nerovnosti, které by pak byly na hotových makronkách nepěkně vidět.
Hotové těsto na plechu jsem pak nechala asi 30 minut zaschnout, aby se skořápky na povrchu již neleskly a zatuhly a mezitím jsem si rozehřála troubu na 150°C. Plech jsem pak dala doprostřed trouby péct asi na 19 minut, během nichž by se na makronkách měla utvořit pěkná nožička.
Hotové makronky by měly být na povrchu křupavé a vevnitř měkké. Skořápky jsem sundala s pečícím papírem z plechu a když trochu zchladly, sloupla jsem je i z papíru. Když úplně vychladly, slepila jsem je čokoládovou ganache.
Na čokoládovou ganache:
- 75g vysokoprocentní smetany
- 150g dobré hořké čokolády
Smetanu jsem si ohřála k varu, pak jsem jí odstavila z plotny a přidala do ní čokoládu. Společně jsem je míchala do té doby, než se čokoláda rozpustila a vznikla jednolitá hmota.
Ganache jsem nechala vychladnout na pokojovou teplotu a pomocí cukrářského sáčku naplnila jednu polovinu makronky, kterou jsem přiložila druhou polovinou.
pošli mi jednu, prosím :) ještě jsem je neměla :(
OdpovědětVymazatTo nevím, jak by přežila cestu :) Škoda, že nebydlíš blíž!
VymazatFakt na prvni pokus vyslo? Ja je zkousela nekolik mesicu, nez se mi povedly. A jeste i ted, kdyz uz je "umim", tak se mi nekdy nepovedou... To teda klobouk dolu! Vypadaji fakt skvele. Muzu se zeptat - jak se ti povedlo prosit tu mandlovou moucku s cukrem tak dobre? Ja to musim jeste i mixovat a pak prosivat a stejne je nemam takhle hladke, diky :)
OdpovědětVymazathttp://brunimily-rozjimani.blogspot.cz/
No taky jsem byla překvapená, ale povedlo :) taky jsem mixovala a mám takové jemné sítko, při prosívání jsem si pomohla lžící, kterou jsem kroužila v sítku a větší kousky se pak rozmělnily, ale bylo to peklo.
Vymazat