V zimě si obvykle z ovoce kromě obligátních pomerančů a mandarinek dopřávám především jablka a hrušky. Osobně mi stačí jen tak syrové, každopádně jakákoliv jejich úprava je taky famózní. S jablky a hruškami prostě nešlápnete vedle.
Nedělní moučník pro J. se tedy díky zásobě jablek nesl přesně v tomhle stylu. Jednoduchý jablkový koláč ozvláštněný drobenkou s pekanovými ořechy. Na to prostě není co říct.
Na koláč o průměru 24cm jsem potřebovala:
na těsto:
- 175g hladké mouky
- 25g cukru
- 100g másla
- 1 vejce
na náplň:
- 4 jablka
- 4 lžíce třtinového cukru
na drobenku:
- 30g hladké mouky
- 4 lžíce cukru
- 15g másla
- 50g pekanových ořechů
Nejprve jsem si předehřála troubu na 180°C. V robotu jsem promíchala mouku s cukrem a máslem na kostky, nakonec jsem přidala vejce a uhnětala těsto. To jsem na pomoučeném válu rozválela a vyložila jím dno formy včetně okrajů.
Jablka jsem si oloupala, nakrájela na osminy, zbavila je jádřinců a nakrájela na malé kousky. V misce jsem jablka promíchala s 4 lžícemi cukru a naplnila jimi korpus.
Na drobenku jsem v míse prsty promnula mouku s cukrem a máslem, až se začala drobit. K drobence jsem přidala nadrobno nasekané ořechy a rozprostřela ji na jablka. Koláč jsem pekla v troubě 20 minut, pak jsem snížila teplotu na 160°C a dopékala ještě 30 minut dozlatova.
Mňam, zrovna se mi doma válí poslední smutná jablíčka a měla jsem s nimi záměry štrůdlovité, ale tohle vypadá lákavě :)
OdpovědětVymazatŠtrůdl je klasika, tohle už trochu méně, ale ani jedním určitě nic nezkazíš :)
VymazatPěkný, do toho časem půjdu. :-)
OdpovědětVymazatKrásný a určitě i skvělý!
OdpovědětVymazatTo si piš! :)
VymazatPráve som ho dopiekla a vyzerá a vonia výborne! :-) Len som si ho dovolila jemne pozmeniť, nemala som pekanové orechy, dala som vlašské a dala som do plnky o lyžicu menej cukru, ale 15 min. pred dopečením som ho pofŕkala medom. Ďakujem za recept, asi ho nepečiem naposledy :-)
OdpovědětVymazatVsadím se, že byl vynikající!
VymazatZítra se do toho pustím.
OdpovědětVymazat:)
VymazatVypadá nádherně. Jablečné koláče přímo zbožnuji. Už jsme zkoušela českou, polskou i francouzskou variantu a ještě bych chtěla vyzkoušet americký páj abych mohla porovnat, který je nejlepší.
OdpovědětVymazatOno je asi jedno, odkud ten koláč je, jak jsou v tom jablka, je to super!
Vymazat