31. ledna 2014

Penne alla vodka


Přestože mám v zásobě připravených pár receptů, musím se s vámi podělit o jeden, který jsem dělala tento týden. Jsou to penne alla vodka. Nikdy by mě asi nenapadlo dávat vodku do slaného jídla, protože má takovou ostrou chuť, která mi do slaného prostě nesedí. Tento recept mi ale ukázal, jak moc jsem se mýlila.


S těstovinami a rajčatovou omáčkou ta štiplavost vodky vytvoří dokonalou chuť. Alkohol se téměř vypaří, takže chuť je jemnější. Poprvé jsem o tomto receptu slyšela v některém z show Nigelly Lawson a nedávno nějaký tlouštík mluvil v pořadu o hubnutí, jak moc tyhle těstoviny miluje a nechce se jich vzdát. No, musela jsem to zkusit, to je snad jasné.

Receptů na internetu je opravdu mnoho, některé obsahují smetanu a jiné ne, takže je na vás, zda ji tam použijete. Já jsem ji přidala a bylo to okouzlující.


Na dvě porce penne alla vodka jsem potřebovala

  • 220g penne
  • olivový olej
  • malou nadrobno nasekanou cibuli
  • nasekaný stroužek česneku
  • konzervu sekaných rajčat
  • 125ml vysokoprocentní smetany
  • sůl a pepř
  • deci vodky
  • hladkolistou petržel
  • parmazán

Penne jsem si dala uvařit al dente a mezitím jsem se pustila do omáčky. Na oleji jsem si nechala zpěnit cibuli s česnekem, přidala konzervu rajčat a nechala asi 20 minut probublávat (v případě potřeby jsem přidala trochu vody).

Do omáčky jsem přidala smetanu, osolila a opepřila. Asi po pěti minutách jsem přidala vodku, promíchala a nechala chvilku provářet. Tady je to dost na vaší chuti, jak výraznou chuť vodky v omáčce chcete, takže musíte ochutnávat, ale obvykle to trvá jen pár minut. 

Když budete spokojení, vypněte sporák a vmíchejte penne. Při podávání jídlo ještě zasypte nasekanou petrželí a parmazánem.