9. ledna 2014

Klíčky + recept: Klíčková polévka


Vždycky když už zima je celkem v postupu, čerstvá zelenina v obchodech nestojí za nic. V tu chvíli je určitě čas na to, pustit se do klíčení. Když si doma projdete zásoby, najdete určitě spoustu nejrůznějších semínek, které si můžete naklíčit, a získat tak vitamíny.

Já jsem se pustila do klíčení cizrny, fazolí mungo, tmavé čočky a pohanky, ale můžete zkusit třeba i červenou čočku a další.



1. den ráno - začínáme!

 Je to v podstatě jednoduché:

  1. Jeden den ráno vybraná semínka nasypete do nádoby a zalijete je vodou pokojové teploty a umístíte na nepříliš světlé místo. Tak je necháte nabobtnat do večera, kdy vodu slijete.
  2. Druhý den ráno semínka propláchnete vodou, vodu vylijete a opět necháte být do dalšího rána. 
  3. Postup opakujete do té doby, než se vám klíčky budou líbit natolik, že už je budete chtít jíst.

3.den - sklízíme!

Pak si můžete udělat salát, dát si je na chleba nebo třeba připravit polévku, jako já.


Na 2 porce polévky jsem potřebovala

  • 1 cibuli
  • stroužek česneku
  • máslo
  • lžičku uzené papriky
  • hrst naklíčené cizrny
  • lžičku majoránky
  • sůl
  • směs naklíčené čočky, mungo a pohanky

Na kostičky nakrájenou cibuli a česnek jsem si nechala zesklovatět na másle. Pak jsem přidala uzenou papriku a nechala ji trochu opéct. Přidala jsem cizrnu, zalila vodou a nechala vařit do změknutí cizrny, asi 20 minut.

Když cizrna změkla, přidala jsem majoránku, polévku rozmixovala ponorným mixérem a osolila. Když jsem polévku sundala z plotny, přidala jsem do ní zbytek klíčků a už jen zamíchala.