Vždycky když už zima je celkem v postupu, čerstvá zelenina v obchodech nestojí za nic. V tu chvíli je určitě čas na to, pustit se do klíčení. Když si doma projdete zásoby, najdete určitě spoustu nejrůznějších semínek, které si můžete naklíčit, a získat tak vitamíny.
Já jsem se pustila do klíčení cizrny, fazolí mungo, tmavé čočky a pohanky, ale můžete zkusit třeba i červenou čočku a další.
1. den ráno - začínáme! |
Je to v podstatě jednoduché:
- Jeden den ráno vybraná semínka nasypete do nádoby a zalijete je vodou pokojové teploty a umístíte na nepříliš světlé místo. Tak je necháte nabobtnat do večera, kdy vodu slijete.
- Druhý den ráno semínka propláchnete vodou, vodu vylijete a opět necháte být do dalšího rána.
- Postup opakujete do té doby, než se vám klíčky budou líbit natolik, že už je budete chtít jíst.
3.den - sklízíme! |
Pak si můžete udělat salát, dát si je na chleba nebo třeba připravit polévku, jako já.
Na 2 porce polévky jsem potřebovala
- 1 cibuli
- stroužek česneku
- máslo
- lžičku uzené papriky
- hrst naklíčené cizrny
- lžičku majoránky
- sůl
- směs naklíčené čočky, mungo a pohanky
Na kostičky nakrájenou cibuli a česnek jsem si nechala zesklovatět na másle. Pak jsem přidala uzenou papriku a nechala ji trochu opéct. Přidala jsem cizrnu, zalila vodou a nechala vařit do změknutí cizrny, asi 20 minut.
Když cizrna změkla, přidala jsem majoránku, polévku rozmixovala ponorným mixérem a osolila. Když jsem polévku sundala z plotny, přidala jsem do ní zbytek klíčků a už jen zamíchala.