Mexico, here we go! Pamatujete si, jak v prvním filmu Sexu ve městě holky odvezly Carrie po nepovedené svatbě do Mexika, aby tak nějak zapomněla? A pamatujete taky, jak Charlotte nechtěla jíst a pít nic, co tam bylo připravované? Nakonec shodou náhod polkla vodu a kákla si do kalhot.
Sice jsem v Mexiku nebyla, ale podobný problém jsme měli v Egyptě, když jsem tam tehdy byla s kamarádkou na dovolené. Je to věc, o které se raději moc nemluví, ale každodenní rutinou tam bylo najíst se, počkat tak 20 minut na pokoji, párkrát se prostřídat na WC a pokračovat v původním akčním plánu. I tyhle věci bohužel k jídlu patří.
Pokud se doma pustíte do mexických enchiladas, nebo-li zapečených plněných tortillových placek, času strávenému na WC se určitě vyhnete. Enchiladas dávají klasickým tortillám nový rozměr v chuti, takže pokud jste zvyklí jen na wrapy, dejte tomuhle receptu šanci.
Tortilly si můžete vyrobit sami podle tohoto receptu, nebo si je kupte. Jednoznačně ale na enchilady pozvěte přátele, jinak hrozí, že je sníte na posezení. Recept jsem dala tak nějak dohromady z několika internetových a zjednodušila přípravu omáčky.
Na 4 porce jsem potřebovala
- 4 tortilly
- olej
- špetku římského kmínu
- špetku chilli
- utřený stroužek česneku
- konzervu sekaných rajčat
- lžičku uzené papriky
- sůl
- konzervu černých fazolí
- malou konzervu kukuřice
- svazek jarní cibulky (nebo čerstvý koriandr, pokud máte)
- 100g cheddaru
- limetu
- avokádo
Na oleji jsem si zpěnila římský kmín, chilli a utřený česnek, přidala konzervu sekaných rajčat, půl hrnku vody, uzenou papriku a sůl a nechala pomalu provářet asi 30 minut. Když omáčka zhoustla, 2/3 jsem si dala stranou.
Do 1/3 omáčky jsem nasypala slitou konzervu fazolí a kukuřice a přidala nasekaný svazek jarní cibulky. Směs jsem promíchala a naplnila jí tortilly, které jsem pak zarolovala jako palačinky a položila do zapékací mísy.
Přes tortilly jsem přelila omáčku, vše zasypala nahrubo nastrouhaným cheddarem a dala péct do trouby předehřáté na 200°C na 30 minut. Podávala jsem zakapané limetovou šťávou spolu s posoleným avokádem.