Nevím jak vy, ale já jsem zimomřivý člověk. V zimě si tak dopřávám více teplých koupelí a teplých drinků než kdy jindy. Na zahřátí mi kromě výše zmíněného spolehlivě zaberou všechny horké polévky, takže v zimě se přirozeně i v tomto případě zvyšuje jejich spotřeba.
V letošním roce bych se chtěla více pustit do přípravy asijských a také jihoamerických jídel, která možná doma tak často nezkouším. Dnes představuji tuto houbovou polévku, ingrediencemi zařaditelnou mezi thajskou kuchyni.
Díky nudlím nejde o polévku v českém slova smyslu, můžete jí totiž nahradit hlavní jídlo. Díky kari pastě je správně řízná, takže pozor, pokud nemáte moc rádi pálivé.
Na 4 porce jsem potřebovala:
- 2 hnízda rýžových vlasových nudlí (nebo množství nudlí, které odpovídá čtyřem porcím)
- litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1/3 konzervy hustého kokosového mléka
- 300g hlívy ústřičné (použít můžete vlastně jakékoliv houby, tím líp, když budou asijské)
- velkou zelenou papriku nakrájenou na proužky
- sušený koriandr
- sůl
- čerstvý koriandr nebo nasekanou jarní cibulku
Nudle jsem si připravila podle návodu, já jsem je namočila na 15 minut do vody a pak použila dál.
Do hrnce jsem si dala kari pastu a spolu s nakrájenou hlívou a paprikou ji krátce opekla. Přilila jsem kokosové mléko a zeleninový vývar, přidala rýžové nudle a sušený koriandr a nechala vařit, dokud se nudle neuvařily (podle potřeby dolívejte trochu vývaru nebo vody, podle toho, jak moc nudle budou sát - chceme mít okolo tekutinu, aby to byla polévka).
Hotovou polévku jsem dosolila (můžete přidat i sojovou omáčku) a na talíři posypala koriandrem nebo jarní cibulkou.