26. prosince 2013

Torta di Riso al Profumo d´Arancio


Tento recept mě zaujal, když jsem poprvé listovala kuchařkou Dva italští gurmáni. Asi by mě nenapadlo připravovat sladký dort z rýže na risotto. Výsledek mě víc než mile překvapil, je sice poměrně sytý, ale svěží pomerančová chuť ho odlehčuje. A nebojte, do nákypu má tenhle italský dort hodně daleko. Vynechala jsem jen rozinky, které nemám ráda.


Na dort o průměru 20 cm jsem potřebovala

  • 1,5 litru mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • kůru z poloviny citronu
  • 150g cukru
  • 270g rýže na risotto
  • 4 vejce
  • 0,5dcl pomerančového likéru (já jsem použila Aperol)
  • kůru z jednoho velkého pomeranče

Troubu jsem si předehřála na 180°C a formu na dort jsem si zespoda vyložila pečícím papírem.

Do hrnce jsem nalila mléko, přidala podélně rozkrojený vanilkový lusk, kůru z citronu a cukr. Vše jsem dala vařit a míchala jsem, dokud se mléko nezačalo vařit. Pak jsem přisypala rýži a za občasného míchání vařila do měkka. Hotová rýže by měla být stále pevná a měla by kolem sebe mít ještě trochu mléka velmi husté konzistence.


Z rýže jsem vyndala vanilkový lusk a nechala ji vychladnout. Mezitím jsem si v jedné míse ušlehala vaječné žloutky s Aperolem do pěny a ve vedlejší míse vaječné bílky do hustého sněhu.

Vychladlou rýži jsem promíchala se žloutkovou směsí, přidala jsem pomerančovou kůru a opatrně zapracovala sníh z bílků. Hotové "těsto" jsem pak nalila do formy a dala péct do trouby na 3/4 hodiny až hodinu dozlatova.

Dort jsem servírovala posypaný moučkovým cukrem a čerstvou pomerančovou kůrou. Dort lze jíst za tepla nebo za studena.