12. prosince 2013

Pizza koule


Kvapem se blíží svátky a doba, kdy budeme sedět u pohádek a šmátrat po stole po něčem k snědku. A až se Vánoce odvalí, přijde Silvestr, kde taky budeme chtít něco na zub. Česko se několik minulých let zamilovalo do pizza šneků z listového těsta. Ale už to pomalu začíná být nuda, nemyslíte?

K pizze patří správné těsto, takže listové je trošku mimo mísu. Kdysi jsem při procházení internetu přišla na tyhle pizza koule, v nichž se používají všechny ty správné ingredience. Jen je vše pěkně zabaleno do kouličky, takže můžete uloupávat podle libosti. Na společenskou akci jako dělané.


Připomínám giveaway, která ještě stále probíhá - pokud se tedy chcete zapojit do soutěže o vánoční dárek, mrkněte sem.


Na dávku pizza koulí je třeba

  • hrnek hladké mouky
  • polovina sáčku sušeného droždí
  • špetka cukru a soli
  • dvě lžíce olivového oleje
  • vlažná voda podle potřeby
  • 400g konzerva sekaných rajčat
  • olivový olej navíc
  • sušená bazalka
  • sůl
  • asi 10 zelených oliv
  • hrst strouhaného parmazánu

Na začátek je třeba připravit těsto. V míse jsem smíchala mouku s droždím, cukrem a solí, olivovým olejem a trochou vody, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. To jsem přikryla utěrkou a nechala půl hodiny na teplém místě vykynout.

Mezitím jsem si připravila náplň. Do pánve jsem kápla olej a přidala konzervu sekaných rajčat. Přidala jsem bazalku, nasekané olivy a trochu soli a pomalu jsem vše vařila asi 30 minut, než směs zhoustla na opravdu hustou omáčku. Nakonec jsem do ní vmíchala polovinu parmazánu.

Těsto jsem si rozválela na velký plát o tloušťce asi 3mm a rádýlkem jsem vykrájela čtverce o velikosti asi 7x7cm. Lžičkou jsem na ně rozdělila omáčku a z každého dílku vytvořila balíček - kouličku. Postupně jsem všechny kouličky rozprostřela na olejem vymazanou zapékací misku těsně vedle sebe.

Kouličky jsem potřela ještě trochou oleje, zasypala zbylým parmazánem a trochou bazalky a dala péct na 30 minut na 200°C dozlatova. Dají se dobře jíst jen tak, ale můžete si připravit ještě omáčku na jejich namáčení. Postupujte stejně jako u omáčky do náplně, jenom ji nechte trochu řidší.