Kvapem se blíží svátky a doba, kdy budeme sedět u pohádek a šmátrat po stole po něčem k snědku. A až se Vánoce odvalí, přijde Silvestr, kde taky budeme chtít něco na zub. Česko se několik minulých let zamilovalo do pizza šneků z listového těsta. Ale už to pomalu začíná být nuda, nemyslíte?
K pizze patří správné těsto, takže listové je trošku mimo mísu. Kdysi jsem při procházení internetu přišla na tyhle pizza koule, v nichž se používají všechny ty správné ingredience. Jen je vše pěkně zabaleno do kouličky, takže můžete uloupávat podle libosti. Na společenskou akci jako dělané.
Připomínám giveaway, která ještě stále probíhá - pokud se tedy chcete zapojit do soutěže o vánoční dárek, mrkněte sem.
Na dávku pizza koulí je třeba
- hrnek hladké mouky
- polovina sáčku sušeného droždí
- špetka cukru a soli
- dvě lžíce olivového oleje
- vlažná voda podle potřeby
- 400g konzerva sekaných rajčat
- olivový olej navíc
- sušená bazalka
- sůl
- asi 10 zelených oliv
- hrst strouhaného parmazánu
Na začátek je třeba připravit těsto. V míse jsem smíchala mouku s droždím, cukrem a solí, olivovým olejem a trochou vody, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. To jsem přikryla utěrkou a nechala půl hodiny na teplém místě vykynout.
Mezitím jsem si připravila náplň. Do pánve jsem kápla olej a přidala konzervu sekaných rajčat. Přidala jsem bazalku, nasekané olivy a trochu soli a pomalu jsem vše vařila asi 30 minut, než směs zhoustla na opravdu hustou omáčku. Nakonec jsem do ní vmíchala polovinu parmazánu.
Těsto jsem si rozválela na velký plát o tloušťce asi 3mm a rádýlkem jsem vykrájela čtverce o velikosti asi 7x7cm. Lžičkou jsem na ně rozdělila omáčku a z každého dílku vytvořila balíček - kouličku. Postupně jsem všechny kouličky rozprostřela na olejem vymazanou zapékací misku těsně vedle sebe.
Kouličky jsem potřela ještě trochou oleje, zasypala zbylým parmazánem a trochou bazalky a dala péct na 30 minut na 200°C dozlatova. Dají se dobře jíst jen tak, ale můžete si připravit ještě omáčku na jejich namáčení. Postupujte stejně jako u omáčky do náplně, jenom ji nechte trochu řidší.