Zase jednou po dlouhé době recept na rybu. Jak se ukazuje, losos je jednou z nejčastějších ryb na našem talíři (krom tuňáka z konzervy - ostuda). Nejraději ho mám uzeného nebo marinovaného, jednoduše téměř na přírodno. Neustále ale hledám varianty, jak ryby chutně připravit, v tom mám ještě obrovské mezery.
Nedávno jsem si koupila novou kuchařku z Alberta, Spolu u stolu, a kromě opravdu pěkně zpracovaných receptů jsem tam našla i fajn úpravu na lososa. Tak jsem jí musela hned zkusit (v mírné adaptaci) a vyplatila se, protože i J. si jí pochvaloval. Jednoduchost a velkolepý výsledek, to je moje značka.
Bude to teď vypadat jako reklama, ale za dvě stě je ta kuchařka prostě skvělá. Mám jí už týden doma na stole a jen tak si jí listuju pořád dokola. A hned tak nepřestanu. Asi to bude tím, že je za ní Dita P... Pokud máte rádi její styl, určitě vás nezklame. A toho lososa si určitě udělejte.
Na čtyři porce jsem potřebovala
- 800g filet z lososa s kůží
- pět lžic hustého řeckého jogurtu
- lžíci dijonské hořčice
- snítku nasekaného kopru
- kůru ze čtvrtky citronu
- sůl
- citron k podávání
Lososa jsem si položila kůží dolů na pečící papír na plech. V misce jsem smíchala jogurt s hořčicí, koprem, citronovou kůrou a solí a směsí jsem pomazala povrch lososa.
Rybu jsem dala péct do trouby předehřáté na 190°C asi na 20 minut. Podávala jsem ji s klínky citronu k závěrečnému pokapání, skvěle doplní výslednou chuť.