12. listopadu 2013

V jogurtu pečený losos


Zase jednou po dlouhé době recept na rybu. Jak se ukazuje, losos je jednou z nejčastějších ryb na našem talíři (krom tuňáka z konzervy - ostuda). Nejraději ho mám uzeného nebo marinovaného, jednoduše téměř na přírodno. Neustále ale hledám varianty, jak ryby chutně připravit, v tom mám ještě obrovské mezery.

Nedávno jsem si koupila novou kuchařku z Alberta, Spolu u stolu, a kromě opravdu pěkně zpracovaných receptů jsem tam našla i fajn úpravu na lososa. Tak jsem jí musela hned zkusit (v mírné adaptaci) a vyplatila se, protože i J. si jí pochvaloval. Jednoduchost a velkolepý výsledek, to je moje značka.


Bude to teď vypadat jako reklama, ale za dvě stě je ta kuchařka prostě skvělá. Mám jí už týden doma na stole a jen tak si jí listuju pořád dokola. A hned tak nepřestanu. Asi to bude tím, že je za ní Dita P... Pokud máte rádi její styl, určitě vás nezklame. A toho lososa si určitě udělejte.


Na čtyři porce jsem potřebovala

  • 800g filet z lososa s kůží
  • pět lžic hustého řeckého jogurtu
  • lžíci dijonské hořčice
  • snítku nasekaného kopru
  • kůru ze čtvrtky citronu
  • sůl
  • citron k podávání

Lososa jsem si položila kůží dolů na pečící papír na plech. V misce jsem smíchala jogurt s hořčicí, koprem, citronovou kůrou a solí a směsí jsem pomazala povrch lososa.

Rybu jsem dala péct do trouby předehřáté na 190°C asi na 20 minut. Podávala jsem ji s klínky citronu k závěrečnému pokapání, skvěle doplní výslednou chuť.